Ministar Tomislav Tolušić na završnoj konferenciji EU projekta „Eko bilje“

U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca Pitomača u petak, 22. travnja, održana je završna konferencija EU projekta „Modernizacija školskih kurikuluma poljoprivrednih zanimanja u skladu s HKO “Eko-bilje“, kojoj je prisustvovao ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić. Nositelj projekta je bila Srednja škola Stjepana Sulimanca, a provođen je u partnerstvu sa SŠ Bartola Kašića Grubišno Polje, SŠ “Stjepan Ivšić” Orahovica, Općinom Pitomača i tvrtkom Spider Grupa d.o.o. Uz ministra Tolušića, konferenciji su prisustvovali obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, zamjenik župana Zdravko Dijaković, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vesna Šerepac, direktor tvrtke Spider Grupa d.o.o. Denis Nemčević, predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, ravnatelji škola, razvojnih agencija, turističkih zajednica…

Projekt „Eko-bilje“ je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., a u okviru natječaja „Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i potrebama tržišta rada – faza II“. Vrijedan je 2.384.242,36 kuna, a od strane EU je sufinanciran u stopostotnom iznosu. Cilj projekta bio je modernizacija školskih kurikuluma s naglaskom na ekološku proizvodnju i proizvodnju ljekovitog bilja.

Prisutne je na početku konferencije pozdravio i dobrodošlicu im poželio domaćin, ravnatelj SŠ Stjepana Sulimanca Pitomača Josip Ivoš istaknuvši.

Želim naglasiti da ovaj projekt nije ideja niti proizvod škole, to je ideja niza sposobnih i kvalitetnih ljudi. Ovim putem želim zahvaliti ministru Tolušiću što je prepoznao potencijale na tom području, kao i gospođi Sanji Bošnjak s kojom smo nastavili izvrsnu suradnju.

Načelnik Općine Pitomča, koja je jedan od partnera na projektu, Željko Grgačić, također je izrazio zadovoljstvo provedenim projektom:

Projekt „Eko-bilje“ dokaz je da idemo u pravom smjeru. Mi želimo, a zajedno i možemo pomoći u stvaranju kvalitetnijih uvjeta za obrazovanje i život općenito. Iznimno se veselim budućim projektima, ali isto tako i završecima uspješnih priča kao što je ova.

Na uspješno provedenom projektu čestitala je i obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak rekavši:

Ovaj projekt povezao je istok i zapad naše županije te je pronađen načina da resurse kojima raspolažemo iskoristimo za dodatnu edukaciju učenika. Također, naš lider u proizvodnji ljekovitog bilja, tvrtka Spider Grupa, na ovaj će način dobiti kvalitetnu radnu snagu te će to dovesti ne samo do lokalnog razvoja, već i do razvoja Virovitičko-podravske županije općenito.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić također je pozdravio ovaj kurikularni iskorak:

Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača primjer je kako jedna moderna strukovna škola treba izgledati. Općina Pitomača i ova škola prepoznale su potencijal proizvodnje ljekovitog bilja, a jedan veliki plus je i što se ovdje nalazi jedna od vodećih tvrtki na tom polju – Spider Grupa.

Ciljevi projekta su uspješno ostvareni te su, između ostalog, osnovane učeničke vježbeničke tvrtke u SŠ Stjepana Sulimanca Pitomača i SŠ Bartola Kašića Grubišno Polje te učenička zadruga u SŠ „Stjepan Ivšić“ Orahovica. U srednjoj školi u Pitomači nabavljena je oprema za praktikum, izrađeni su priručnici o ekološkoj proizvodnji i proizvodnji ljekovitog bilja… Više o projektu, kao i samim rezultatima, možete pronaći na stranici: www.ekobilje.eu

(www.icv.hr; mb; foto: Kristijan Toplak i Ivan Šemper)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content