Kroz natjecanje “Sigurno u prometu” odabrani najbolji u županiji

U organizaciji Hrvatskog autokluba Virovitica, a u suradnji sa službenicima prometne policije u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić u Virovitici održano je 24. županijsko natjecanje “Sigurno u prometu”.
Pobjednička ekipa u sastavu dva dječaka i dvije djevojčice nastupit će na državnom natjecanju “Sigurno u prometu” koje će se od 17. do 20. svibnja održati u Puli. Na državno natjecanje idu Šimun Blažević i Mate Blažević iz Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić i Valentina Sabolić i Marta Mareković iz Osnovne škole Augusta Cesarca iz Špišić Bukovice.
O samom natjecanju popričali smo s tajnikom Hrvatskog autokluba Virovitica Robertom Valentekovićem:
– Natjecanje se sastoji od dva dijela, teorijskog i praktičnog. Teoretski dio je dio gdje djeca moraju pokazati poznavanje prometnih propisa i pravila, a onaj praktični dio odnosi se na sigurnost, odnosno vještinu upravljanja biciklom na prometnom poligonu. Cilj ovog natjecanja je da se djeca nauče prometna pravila i da nauče kako sigurno i pravilno sudjelovati u prometu. Djeca koja su uključena u ovo natjecanje idu od 4 do 6 razreda osnovnih škola s naše županije. Sva djeca koja su zainteresirana u ovakve aktivnosti svakako mogu naučiti dosta o prometu i to sigurno može biti poticaj da naša djeca budu sigurnija u prometu, da budu vješta na biciklima, a isto tako i da danas, sutra budu bolji i sigurni vozači.
Nakon što djeca uspješno prođu ispite, biraju se najbolji koji će Virovitičko – podravsku županiju predstavljati na državnom natjecanju. Pričali smo i s Mladenom Matkovićem, stručnim suradnikom za prometnu preventivu i edukaciju u Hrvatskom autoklubu:
– Nakon što ovdje odaberemo pobjednike županije, djeca idu na državno natjecanje, a a nakon njega ide se na europsko natjecanje. Kada djeca dođu kod mene uvijek im kažem da se malo potrude, da sve što im je sada neko opterećenje da ga ostave po strani i da čim bolje riješe ove ispite, da pokažu osobni rezultat, ali i da dobe nagradu – putovanje na državno natjecanje je nagrada, kao i odlazak na europsko natjecanje. Oni koji na dolaze na državno, županija, grad ili škola, lokalni autoklub ih opremaju, kupuju im sportsku opremu na primjer, a kada idu na europsko onda im Hrvatski autoklub održi tjedan dana priprema u Tuheljskim toplicama. Tamo se djeca upoznaju međusobno i s onima koji ih vode tamo. Također, kažem im i da su svi oni pobjednici, ipak su najbolji u svojoj županiji. Najveća vrijednost tog cijelog dijela priče je da nauče osnove kretanja u prometu kao biciklisti i da to primjenjuju, da nauče druge koji možda rade krivo.Osobno, radim ovaj posao već 20-ak godina, puno sam u Virovitici i s djecom se mora i dalje raditi, ali vidi se iz iskustva već da oni koji su prošli ove testove, uvijek budu bolji vozači kasnije, puno jednostavnije rješavaju te testove, vožnju na polaganju vozačkog ispita i slično.

Nakon više godina radnog staža, bilo u košarci koju sam trenirao ili HAK-u uvijek želim djeci od malih nogu pomoći razvijati pozitivna razmišljanja, razvijati njihovo samopouzdanje i pokazati im ako nešto rade s ljubavi i voljom, sve se može napraviti.

(www.icv.hr, vk, Foto: Vanessa Kovač)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content