Objavljeno novo izdanje rječnika ovisnosti profesora Siniše Brlasa

Pet godina nakon prvoga izdanja objavljeno je novo, izmijenjeno i dupunjeno izdanje „Terminološkog opisnog rječnika ovisnosti“, jedinog rječnika ovisnosti u našoj zemlji. Autor je ovoga rječnika profesor Siniša Brlas koji radi kao psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Profesor Brlas godinama je sistematizirao važne pojmove iz područja ovisnosti o drogama, alkoholizma i problematičnog i patološkog kockanja u rječnik koji je u prvome izdanju bio objavljen 2011. godine. Ovo prvo izdanje ubrzo je doživjelo nekoliko neizmijenjenih izdanja i tiskan je u više tisuća primjeraka, a posebno se ističe činjenica da je cjelokupnu posebnu nakladu sredstvima Državnog proračuna otkupilo tadašnje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa za sve škole u državi, što je veliko priznanje ovome rječniku i njegovom autoru.

Pet godina nakon prvoga izdanja profesor Brlas je predanim radom nastavio prikupljati građu za novo izdanje koje je upravo objavljeno ususret Svjetskom danu zdravlja koji se obilježava 07. travnja 2016. godine. Ovo novo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje ima oko 20% više pojmova u odnosu na prethodno, a neki su pojmovi iz prvoga izdanja u ovome izdanju revidirani i nadopunjeni, pa sada ovaj jedinstveni rječnik ovisnosti ima čak 800 pojmova iz područja ovisnosti o drogama, alkoholizma i problematičnog i patološkog kockanja. Osim toga, proširen je i popis stručnih recenzenata te ih novo izdanje ima čak šestero.

Rječnik je poseban po tome što opisuje terminološke pojmove i pojmovne kategorije iz više područja (ovisnosti), a autor je nastojao da on u najvećoj mogućoj mjeri bude odraz sadašnjega stanja položaja riječi u upotrebnom jeziku i svakodnevnom govoru. Ovo je stoga prvi i za sada jedini obuhvatni rječnik ovisnosti u suvremenoj Hrvatskoj, a autor je iz Virovitičko-podravske županije.

Izdavač „Terminološkog opisnog rječnika ovisnosti“ je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, a rječnik je u elektronskom obliku dostupan na www.zzjzvpz.hr.

(www.icv.hr, sb, Foto:Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content