Posjet Mađarskoj u sklopu projekta „Kraj dominacije Otomanskog Carstva u panonskoj regiji”

Posjetom mađarskim mjestima Siklós, Nagyharsany i Villány, provode se jedne od zadnjih aktivnosti projekta „Kraj dominacije Otomanskog Carstva u panonskoj regiji”. Projekt odobren iz IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007. – 2013., a nositelj istog je Grad Villany dok su partneri Grad Orahovica i razvojna agencija VIDRA, s pridruženim partnerima Općinom Nagyharsany i Redom vitezova Ružice grada. Gradonačelnik grada Orahovice Josip Nemec, članovi Odbora za kulturno-turističke manifestacije Grada Orahovice, predstavnici Reda vitezova Ružice grada i djelatnici razvojne agencije VIDRA posjetili su kulturno-povijesne lokacije u navedenim Mađarskim mjestima. Cilj putovanja bio je djelatnicima u turizmu približiti novu kulturno-povijesnu rutu koja je glavni rezultat projekta s ciljem promocije i uvrštavanja iste u ponudu turističkih obilazaka na relaciji Orahovica – Villany.

Prije odlaska u Mađarsku grupa je obišla kulturno-povijesne znamenitosti orahovačkog područja. Obilazak je započet u Gradskom muzeju gdje je grupu pozdravio gradonačelnik Josip Nemec koji je kratko opisao projekt te pojasnio koje će se lokacije obilaziti, a nakon razgledavanja muzeja posjetilo se Manastir sv. Nikole, pravoslavni sakralni objekt iz 16. stoljeća, spaljen prilikom povlačenja Turaka, „Ružicu grad“, najveći očuvani srednjovjekovni grad takve vrste arhitekture u RH te Crkvu sv. Lovre iz 15. stoljeća koju su Turci nakon zauzimanja ovih krajeva pretvorili u vojnu utvrdu. Druženje se nastavilo na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Šafar u Šumeđu gdje je domaćin Dražen Šafar prezentirao svoj OPG i tradicionalna jela ovih krajeva.

Nakon prelaska granice grupu je dočekao voditelj projekta iz Villanya Imre Danis, koji je bio i vodič i prevoditelj. Prva i vjerojatno najatraktivnija destinacija bila je Tvrđava u Siklósu koju je Sulejmanova vojska okupirala 1543. godine, nakon tri dana opsade. Tijekom 150 godina Turci su je smatrali značajnom točkom obrane i uvijek su držali veliki broj vojnika u tvrđavi. Nakon oslobađanja tvrđave Budim, u jugoistočnom dijelu Podunavlja je došlo do značajne vojne operacije u kojoj je vojska Svete lige oslobodile dvorce, gradove i sela u regiji.

Slijedeća znamenitost bila je džamija Malkoč bega koja je imala značajnu ulogu u borbi protiv Turaka u Mađarskoj, prije svega u pohodu iz 1543 godine, prilikom okupacije Siklósa. Točan datum gradnje džamije nije poznat, ali prema informacijama pretpostavlja se da je građena u razdoblju između 1543-1565. Džamija Malkoč bega kao i veliki broj džamija na okupiranom teritoriju Mađarske ima velike sličnosti i karakteristike sa turskim zgradama sa balkanskog područja. Spomenik je obnovljen u prvoj polovici 1990-ih godina, a obnova je dovršena tek 1994. godine.

Nakon džamije posjećena je lokacija u podnožju brda Villány gdje se 12. kolovoza 1687, odvijala bitka koju neki suvremenici spominju kao “drugu Mohačku (Mohács) bitku”. Dok je “prva bitka Mohača” 1526. označavala početak turske okupacije u povijesti Mađarske, takozvana “druga bitka” 1687. godine bila je jedna od najvažnijih bitaka za oslobođenje od Turske okupacije. U podnožju brda Harsány 2014. godine napravljen je spomen šetalište i spomenik – križ visok 12 metara. Putovanje je završeno posjetom vidikovca, multifunkcionalnoj drvenoj građevini izrađenoj od hrasta tradicionalnom stolarskom tehnikom. Sa vidikovca se pruža prekrasan pogled na krajolik, a osim bojnog polja, može se vidjeti grad Villány, brdo Harsány i planine susjedne Hrvatske.

Nakon obilaska mađarskih znamenitosti na Trgu manifestacija u Villányu posjetitelje iz Orahovice dočekao je gradonačelnik grada Villánya, Takats Gyula koji je pozdravio grupu, zaželio im dobrodošlicu u Villány te je održana kratka prezentacija o samom mjestu.

(www.orahovica.hr)

Invalid Displayed Gallery

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content