U razgovorima čelnika Udruge općina u Nijemcima poljoprivreda i selo u središtu pozornosti

U nazočnosti dvadeset načelnika, zamjenika načelnika i pročelnika općina Vukovarsko-srijemske županije održan je u ponedjeljak, 18. travnja, sastanak s predsjednikom Udruge općina u RH Đurom Bukvićem i glavnim tajnikom Brunom Hranićem u općini Nijemci gdje je domaćinom bio načelnik Ivica Klem.
Predsjednik Udruge općina istaknuo je potrebu suradnje među općinama bez obzira na političku pripadnost njihovih čelnika i u tom kontekstu objasnio prednosti zajedničkog istupanja i zagovaranja. Udruga općina uspostavila je kontakte s ministarstvima nadležnima za pojedine problematike koje izravno i ozbiljno dotiču egzistenciju malih i poljoprivrednih sredina kako bi se poboljšala efikasnost rješavanja akutnih pitanja. Lokalna samouprava mora biti važan čimbenik u donošenju zakona koji se odnose na njezino funkcioniranje, naglašeno je u razgovoru, pa se tako bezuvjetno treba čuti i poštivati njezino mišljenje i u najavljenoj reformi lokalne samouprave. Održati i pomoći razvoj općina nije pitanje zaštite funkcija, već obrane života na selu, a taj se argument u javnom prostoru često gubi.

Okupljeni dužnosnici analizirali su i problem s poljoprivrednim zemljištem. Čekaju se izmjene zakona prema kojima će, izraženo je očekivanje, natječaje za zakup raspisivati općine. Postoje velike površine koje nisu u funkciji poljoprivredne proizvodnje i to je velika šteta. Istaknut je problem s DUUDI-jem i predloženo je da državnim vlasništvom manje vrijednosti upravljaju općine. Također je zatraženo da se omogući da se 50 posto komunalne naknade ne mora koristiti namjenski već prema specifičnim potrebama, a naglašeno i da su promjene u sustavu poreza na dohodak ugrozile fiskalne kapacitete općina i utjecale na to da se one s manje potencijala ne mogu prijaviti za financiranje iz fondova EU-a. Izrečena je kritika na ukidanje poštanskih i matičnih ureda koje je dovelo do poteškoća u funkcioniranju općina i njihovih žitelja. Posebno je naglašen problem depopulacije koji u najvećoj mjeri pogađa Slavoniju zbog čega treba u usradnji s Vladom RH učiniti sve da se ti trendovi promijene. Vezivanje zelene i plave Hrvatske, razvoj gospodarstva, turizma i poljoprivrede pravci su u kojima treba ozbiljno prionuti poslu, zaključili su prisutni.

nijemci3

(www.udruga-opcina.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content