Volonterka Verande Iva Marović je ambasadorica solidarnosti

U prostorijama Udruge Veranda u ponedjeljak, 11. travnja, održan je radni sastanak volontera i njihove koordinatorice Maje Šmolc. Na sastanku je volonterka Udruge Iva Marović, sada i službeno ambasadorica solidarnosti, iznijela zaključke s treninga u organizaciji Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli, održanog u Slavonskom Brodu od 8. do 10. travnja.

Na treningu je 20 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske upoznato s uzrocima i kontekstom humanitarne izbjegličke krize, a putem kritičkog promišljanja predrasuda i stereotipa o izbjeglicama i transformacije istih, sudionici treninga su sada obogaćeni novim znanjima i vještinama kojima će u svojim školama, organizacijama mladih i društvenim zajednicama komunicirati i poticati na rješavanje problema aktualne humanitarne krize. Na treningu su oblikovane konkretne ideje koje je Iva prenijela svojim kolegama, volonterima Udruge Veranda, a koje se temelje na nizu aktivnosti koje će ti mladi ljudi provoditi u svojoj društvenoj zajednici. Svrha tih aktivnosti prvenstveno je osvješćivanje društva o problemu izbjegličke krize, poticanje na solidarnost te dugoročno – izgradnja društva dobrodošlice.

-Ovo mi je bio prvi susret na kojemu sam bila sama, tj. da nas nije bilo nikoga iz mojeg društva, pa je prvi dan bilo malo teško uklopiti se. Srećom, prije treninga upoznala sam se s jednom curom preko faceooka tako da sam se s njom družila, no već smo se prvu večer svi zbližili pa je sve bilo opuštenije. Prije nisam bila u toku što se tiče izbjegličke krize i na trening sam se zapravo prijavila iz fore, da upoznam nove ljude i da onako sa strane naučim nešto i o izbjeglicama. Imali smo prilike razgovarati i s ljudima iz drugih zemalja Europe koji su također upoznati s problemima izbjegličke krize. Kao zaključak treninga dobili smo zadatke da kao novi ambasadori organiziramo i provodimo mini projekte u svojim gradovima kojima ćemo promicati solidarnost prema izbjeglicama. Zato se pripremite na pregršt poticajnih, edukativnih i kreativnih aktivnosti koje će organizirati volonteri Udruge Veranda sa svojim korisnicima i tako podići razinu svijesti zajednice i potaknuti na solidarnost.-rekla nam je ambasadorica solidarnosti Iva Marović.

DSC_0167 (Custom)
(www.icv.hr, žđ; Foto: Veranda)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content