Na današnji dan: 3. svibanj

Rijeka i Istra službeno pripale Hrvatskoj i Jugoslaviji
Nakon 1. svjetskog rata ‘Riječko pitanje’ postaje veliki međunarodni problem koji se rješava uspostavom Slobodne Države Rijeke – Stato Libero di Fiume 1920. godine. Ipak, samo godinu dana kasnije, fašisti izvode državni udar i uspostavljaju marionetski režim sklon aneksiji Riječke države Italiji. Godine 1924. Rimskim ugovorom Kraljevina SHS pristaje na priključenje Rijeke Italiji. Nakon 2. svjetskog rata, mirovnim ugovorom u Parizu 1947. Rijeka i Istra službeno su pripale Hrvatskoj i Jugoslaviji. 3. svibanj tako se slavi kao Dan oslobođenja Rijeke od nacifašističke vlasti.
U Amsterdamu otvorena kuća Anne Frank
Anne Frank (1929. – 1945), bila je Židovka i autorica Dnevnika, u kojem je neposredno i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju. Nakon njemačke okupacije Nizozemske židovska je obitelj Frank od 1942. godine živjela u tajnom skloništu, dok ih 1944. godine nije otkrio Gestapo i otpremio u njemačke koncentracijske logore, gdje su svi iz obitelji, osim oca, umrli. Nakon rata pronađen je u Amsterdamu Annin dnevnik o godinama provedenim u neprekidnu strahovanju i u potpunoj izolaciji. 3. svibnja. 1960. u Amsterdamu je otvorena kuća Anne Frank kao podsjetnik na patnje i stradanja Židova tijekom 2. svjetskog rata.
Margaret Mitchell osvojila Pulitzerovu nagradu za najbolju priču iz knjige “Zameo ih vjetar”
Zameo ih vjetar (Gone with the Wind, ujedno poznat i pod imenom Prohujalo s vihorom) slavna je američka ljubavna povijesna drama iz 1939. koju je režirao Victor Fleming prema istoimenom romanu kojeg je napisala Margaret Mitchell. Radnja se vrti oko razmažene južnjačke ljepotice Scarlett O’Hara (tumači ju Vivien Leigh) koja odrasta tijekom i nakon američkog građanskog rata te se zaljubi u Rhetta Butlera (Clark Gable). Film je s vremenom postao jako slavan i hvaljen, a prilagođeno po inflaciji je najkomercijalniji film svih vremena. Upravo na današnji dan 1937. autorica Margaret Mitchell osvojila je Pulitzerovu nagradu za najbolju priču koja je kasnije i pretočena u film.
Poljska prva u Europi usvojila moderan ustav
Na današnji dan usvojen je u jednoj europskoj zemlji prvi moderni ustav. Podsjetimo da je prvi u cijelome svijetu bio Američki ustav iz 1787. godine. Dakle, Europa je za Amerikom kasnila samo 4 godine. Zanimljivo je da zemlja u kojoj je ustav usvojen nije bila niti jedna zapadnoeuropska država, nego Poljska. Time je Poljska za 4 mjeseca pretekla čak i revolucionarnu Francusku. Premda je revolucija u Francuskoj počela još 1789., prvi ustav je u Francuskoj donesen tek u rujnu 1791. godine. Poljska je ovim modernim ustavom postala ustavna monarhija.Vjerojatno najvažnije postignuće tog ustava bilo je ukidanje “liberum veta”, pravila po kojem je bilo koji plemić u poljskom parlamentu mogao sam dati veto na bilo koju zajedničku odluku. Taj je veto, naime, već godinama prije u praksi blokirao rad parlamenta, jer je nekome za stopiranje bilo koje odluke bilo dovoljno potplatiti samo jednog plemića. Osobito su to zlonamjerno koristile strane sile. Dok je Američki ustav i do danas na snazi, žalosna je činjenica da je navedeni Poljski ustav bio na snazi samo 14 mjeseci i 3 dana. Poljska je ubrzo raskomadana od strane velikih sila: carske Rusije, Pruske i Austrije. Na današnji dan u Pojskoj je veliki državni praznik u spomen na prvi ustav.

Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija (World Press Freedom Day) obilježava se svake godine na današnji dan. Ustanovila ga je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine s ciljem promicanja slobode izražavanja koju posebno trebaju poticati i poštivati vlade zemalja članica UN-a. 3. svibnja 1991. godine donesena je Deklaracija u Windhoeku u Namibiji. Njome su afrički novinari željeli zaštititi temeljna novinarska prava te poticati na medijski pluralizam i nezavisnost. Uspostavom Svjetskog dana slobode medija želi se upozoriti na to da se sloboda medija svakodnevno onemogućava u zemljama širom svijeta. Publikacije su cenzurirane, a novinari, urednici i izdavači napadnuti, zatvoreni i ubijeni. Prema podacima organizacije Reporteri bez granica dosad su tijekom 2015. godine u svijetu ubijena 24 novinara, a 158 ih je zatvoreno. Stoga se obilježavanjem ovog dana žele upozoriti na temeljna načela medijske slobode, razvijati svijest o njezinoj važnosti, braniti medije od napada i odati počast novinarima koji su izgubili život baveći se ovom profesijom. UNESCO svake godine s tim ciljevima organizira manifestacije širom svijeta. Ovogodišnje teme su razvoj novinarstva te bolje izvještavanje, spolna jednakost i medijska sigurnost u digitalnom dobu. Prema izvješću američke nevladine udruge „Freedom House“, svjetska medijska sloboda pala je u posljednjih deset godina na najnižu razinu. Međutim, raste svjetski interes za vrijednosti slobode izražavanja, i to pogotovo nakon ubojstva novinara u redakciji Charlie Hebdo u Parizu.
U Indiji prikazan prvi Bollywoodski film
Na današnji dan prikazan je u Indiji prvi Bollywoodski film, pod imenom Radža Harišhandra. To se prikazivanje smatra početkom cjelokupne indijske filmske industrije. Taj nijemi crno-bijeli film govori o jednom od legendarnih indijskih kraljeva Harišhandri, koji je imao dvije rijetke vrline: kao prvo – nikada u životu nije pogazio zadanu riječ i kao drugo – nikada u životu nije lagao. Te su ga vrline dovele do siromaštva i prodaje u roblje, ali ipak nikada od njih nije odstupio i postao je Indijcima uzorom kreposnog života. Na kraju su ga bogovi nagradili vrativši ga u njegov prethodni kraljevski položaj i ujedinivši ga s obitelji. Film je premijerno prikazan u Bombayu (Mumbai) i polučio je takav uspjeh kod Indijaca da su prilazne ceste kinu bile pune ljudi koji su ga htjeli pogledati. Producent je morao napraviti mnoge nove kopije kako bi se film mogao prikazati i u seoskim područjima. Danas je indijska filmska industrija vodeća u svijetu po broju proizvedenih filmova godišnje. Naime, u Indiji se godišnje proizvodi gotovo 3000 filmova, više nego i u jednoj drugoj zemlji. Premda je Bollywood (“Bombajski Hollywood”) najpoznatiji proizvođač filmova u zemlji, ipak nije jedini, jer postoji još mnogo važnih filmskih centara u ostatku Indije.

Poslana prva spam poruka preko elektroničke pošte
Na današnji dan 1978. godine poslana je prva spam poruka preko elektroničke pošte. Počinitelj je bio Gary Thuerk, koji je poslao propagandni materijal na 293 različite adrese na tadašnjem ARPANETU (prethodnica interneta, razvijena u okviru američkog ministarstva obrane). Poslani materijal sadržavao je oglas za nova računala kompanije DEC (Digital Equipment Corporation). Primatelji prvog spama bili su ljutiti, no cijeli je događaj ipak rezultirao povećanjem prodaje navedenih računala. Naziv SPAM za takve poruke uzet je iz jednog Monty Pythonovog skeča, gdje je označavao vrstu jela u konzervi, sličnog mesnom doručku, koje se pojavljuje kao sastojak svih jela u jednom restoranu. U Americi se doista proizvode konzerve SPAM-a, a samo ime je nastalo od kratice za SPiced hAM (začinjena šunka). U današnje vrijeme elektronički spam čini 80-85% čitavog svjetskog prometa elektroničke pošte. Vodeći generator spama u svijetu je Indija (13.9 %), a slijede Rusija (9.0%) i Vijetnam (7.9%).
U Velikoj Britaniji na izborima pobijedila stranka Margaret Thatcher
Na današnji dan 1979. godine održani su opći parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji, na kojima je pobijedila stranka Margaret Thatcher. Naime, njena Konzervativna stranka (Conservative Party) osvojila je čak 339 zastupničkih mjesta, dok su do tada vladajući Laburisti spali na 269 mjesta (ranije su imali 319). Dakako, Margaret Thatcher nakon te je izborne pobjede postala nova premijerka, i to kao prva žena u povijesti na toj poziciji. Napomenimo da je svoj poznati nadimak “Željezna lady” Margaret Thatcher dobila još prije nego je postala premijerka. Naime, već 1976. godine (tri godine prije izborne pobjede) tako ju je nazvao sovjetski novinar Jurij Gavrilov u novinama “Crvena zvijezda”.

Rođen Maksim Mrvica
1975. – jedan od najpoznatijih crossover pijanista današnjice
U Šibeniku je završio osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi prof. Marije Sekso. Već kao devetogodišnjak počinje javno nastupati, da bi s nepunih dvanaest godina svirao svoj prvi koncert s orkestrom. Inače, prezime Mrvica potječe sa šibenskog otoka Žirja.
Nakon brojnih koncerata u rodnom gradu, 1993. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu te studira u klasi prof. Vladimira Krpana, kod kojega je 1998. godine diplomirao s odličnim uspjehom. Iste godine upisuje jednogodišnji studij usavršavanja na Konzervatoriju Franz Liszt u Budimpešti u klasi prof. Lászla Baranyaya.
Nastupao je u svim većim hrvatskim gradovima te u Salzburgu i Beču (Austrija), Genevi (Švicarska), Budimpešti (Mađarska), Parizu (Francuska) i St. Petersburgu (Rusija). Uspješno je snimao za Hrvatski radio i Hrvatsku televiziju. Surađivao je s orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu i sa Simfonijskim orkestrom HRT-a (Alan Buribaev). Dobitnik je nekoliko nagrada na domaćim i inozemnim pijanističkim natjecanjima, od kojih prve nagrade na Državnom natjecanju učenika glazbe u Zagrebu, Rektorove nagrade Sveučilišta grada Zagreba za akademsku godinu 1997./98., nagrade austrijskog Rotary cluba 1998. godine, prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Nicolai Rubinstein u Parizu 1999., te prve nagrade na pijanističkom natjecanju Portoise u Parizu 2001.
Osim redovnog studija na Akademiji, usavršavao se i na brojnim majstorskim tečajevima aktivno sudjelujući na seminarima kod priznatih svjetskih pedagoga i pijanista kao što su Igor Laszko, Semiom Balshem, Edit Picht-Axenfeld, László Baranyay, Nina Kazimirova, Virginio Pavarana, Sergej Senkov i Christine Paraschos.
Dobitnik je Diskografske nagrade Porin 2002. za najbolji album u kategoriji klasične glazbe.
Godinu dana poslije, upoznaje poznatog estradnog skladatelja Tončija Huljića, koji mu ujedno i piše skladbe, koji ga upoznaje s producentom Mel Bushom, koji je odmah nakon uspjeha s violinističkim kvartetom Bond tražio pijanista koji bi potvrdio stvaranje mješavine popa i klasične glazbe za izdavačku kuću EMI Classics. 2003. godine snimio je svoj najuspješniji croossover album „The Piano Player“, koji je 2004. dobio zlatnu ploču u Maleziji, Kini i Indoneziji te platinum u Tajvanu, Singapuru i rodnoj Hrvatskoj, a u Hong Kongu čak i dvostruki platinum, gdje se album zadržao 12 tjedana na prvom mjestu na HMV International Pop Chart-u.

Rođen Niccolò Machiavelli
1469. godine rođen je Niccolò Machiavelli, talijanski književnik i političar. Humanistički odgojen, bio je čovjek prakse i izvorni mislilac. Godine 1498. Machiavelli stupa u službu firentinske republike kao tajnik za vanjske i unutarnje poslove i rat. Iako u politici nikada ne postaje ličnost prvog plana, bavljenje tim poslovima omogućuje mu da izravno upoznaje ljude, njihove odnose – probleme rata i mira. 1512. godine u Firenci su Medici ponovo na vlasti, pa Machiavelli gubi službu, konfirniran je, zatvoren i mučen. Otada se posvećuje uglavnom književnom radu. Poput mnogih suvremenika, i on poseže za antičkim uzorima, ali kao genijalan predstavnik renesanse nadahnjuje se u prvom redu “efektivnom istinom o stvarima”, a ne teološkim i etičkim konstrukcijama. Svoje nove misli najbriljantnije izlaže u raspravi “Vladar” u kojoj naizgled govori o potrebi čvrste, apsolutne monarhije. No, pažljivom čitatelju neće izmaći da Machiavelli u “Vladaru” kroz savjete vladaru (Il Principe) koji osniva novu državu zapravo postavlja temelje tzv. građanske vladavine. Budući realist, on je svjestan da su republike poput onih koje su postojale u srednjovjekovnoj Italiji stvar prošlosti (iako predviđa njihovo uskrsnuće kojem će buduće generacije svjedočiti). (www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)

Preminuo Adolphe- Charles Adam
Balet Giselle poznat je svakom ljubitelju plesne umjetnosti. To je jedno od onih djela bez kojih se i u naše vrijeme, ne može zamisliti repertoar nijednoga ozbiljnijeg baletnog ansambla.
Ali lik autora Giselle, francuskog skladatelja Adolphea Adama – koji je rođen 24. srpnja 1803., a umro je 3. svibnja 1856. – poznaje tek mali broj ljudi, jer su njegove fotografije prava rijetkost, čak i u knjigama i enciklopedijama koje se bave glazbom. Adam je napisao nekoliko opera i druge skladbe, od kojih se, osim baleta Giselle, samo ponekad u radijskom programu čuje predigra operi “Da sam kralj” i – ništa više.
Međutim, Giselle, grof Albert, Mirta i drugi likovi Adamova baleta još uvijek nadahnjuju koreografe i plesače jer im omogućuju vrhunske baletne kreacije.

Rođen Sugar Ray Robinson
1921.godine rođen je slavni američki boksač Sugar Ray Robinson

Rođen James Brown
1933. godine rođen je James Brown, legenda soul glazbe

Rođen Neven Budak
1957. godine rođen je suvremeni hrvatski povjesničar i nekadašnji dekan Filozofskog fakulteta Neven Budak

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content