Delegacija Virovitičko-podravske županije na 5. forumu hrvatskih i poljskih regija

Važan gospodarsko-diplomatski susret hrvatskih i poljskih predstavnika peti put zaredom održan je 11. i 12. svibnja u Dubrovniku. Na Forumu su otvorene teme revitalizacije napuštenih industrijskih i gospodarskih objekata, specijalnih ekonomskih zona te regionalne samouprave kao zamašnjaka razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Priče o uspjehu poljskih startup tvrkti te primjere dobre prakse predstavili su poljski gosti.

„Godine svjetske gospodarske krize odrazile su se na stanje u gospodarstvu većine zemalja, pa tako i Hrvatske. Kriza nije pitala za radna mjesta, nije pitala za bruto nacionalni dohodak, niti za kvalitetu života u lokalnim zajednicama. Poljska je u ekonomskoj krizi uspjela zadržati rast bruto nacionalnog dohotka što je dokaz da Hrvatska uči i nastavit će učiti od najboljih. Suradnja naših zemalja na svim je poljima izvrsna, naši gospodarstvenici i poduzetnici prepoznati su na poljskom tržištu i obratno. Brojni bilateralni susreti dokazuju čvrstu povezanost, prijateljstvo i želju da zajedno postignemo više.“ – izjavio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan, Goran Pauk.

„Ovo je naš peti susret i svakako možemo reći kako s Hrvatskom imamo uspješnu suradnju. Potičemo poljske i hrvatske poduzetnike na međusobnu poduzetnčku suradnju i zalažemo se za ulaganja poljskih gospodarstvenika u Hrvatskoj. S poljskim pozitivnim primjerima želimo Hrvatskoj pomoći po pitanjima regionalne politike i razvoja, ali i malog i srednjeg poduzetništva.“ – dodao je i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske, Olgierd Geblewicz.

Uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Republike Poljske, pokrovitelji Foruma su i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner te predsjednik Senata Republike Poljske Stanisław Karczewski koji je izrazio zahvalu i zadovoljstvo oko suradnje s Hrvatskom. Na forumu je sudjelovao u ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, kao i delegacija Virovitičko-podravske županije, koju predvodi obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, zamjenik župana Zdravko Dijaković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović i ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač.

Osim gospodarske i ekonomske važnosti, Forum je pokazatelj i nastavka prijateljskih odnosa Poljske i Hrvatske, zemalja koje, osim sličnog mentaliteta, dijele i slične izazove vezane uz gospodarska pitanja i regionalni ustroj.

Forum već petu godinu zaredom organiziraju Hrvatska zajednica županija i Savez Vojvodstava Republike Poljske.

(hrvzz.hr)

forum regija (1)forum regija (2)forum regija (3)forum regija (4)forum regija (5)