Virovitički list: Posjetili smo kolekcionara maketa vatrogasnih vozila Mirka Solara iz Suhopolja

Vatrogasni autići podsjećaju me da se bavim pozivom koji najviše volim i cijenim – vatrogastvom

Za Mirka Solara, zapovjednika DVD Suhopolje svi znaju da je “vatrogasac od glave do pete” što se tiče njegove predanosti radnim zadacima i općenito odnosa prema ovoj humanitarnoj djelatnosti, ali da se pod geslom “vatru gasi, brata spasi” krije i strast prema maketama vatrogasnih vozila, znaju samo oni koji ga malo bolje poznaju.

Ovaj 37-godišnjak u DVD Suhopolje pristupio je 1997. godine, a od 2002. profesionalno se bavi vatrogastvom. Živi u Suhopolju zajedno sa svojom suprugom koja podržava njegov zanimljiv hobi – makete vatrogasnih vozila, tim više što Mirko sam vodi računa o svojim malim metalnim ljubimcima, od svakodnevnog brisanja prašine do čuvanja od radoznalih klinaca iz susjedstva koji bi se rado s njima malo poigrali.

– Svakom dozvoljavam da ih gleda, ali ih nitko ne smije dirati. – bio je izričit Mirko.

– Ovdje se ne radi o nekoj mojoj posesivnosti, sebičnosti i slično, nego iz tog razloga što bi se na taj način makete mogle oštetiti ili izgubiti, a to bi bila šteta. Vjerojatno tako rezoniraju i svi ostali ljudi koji se bave sličnim hobijima, a ovaj moj je specifičan i seže od ljubavi prema maketama vatrogasnih vozila do općenito ljubavi prema vatrogastvu jer i te makete automobila svakako su dio toga. – rekao je naš domaćin Mirko Solar.

mirko_solar (2)PRVU MAKETU MIRKO JE KUPIO PRIJE TRI GODINE

– Strast prema ovom hobiju počela je sasvim slučajno. Priznajem da nikad prije toga nisam razmišljao da se tim bavim. Bio sam sa suprugom u jednoj virovitičkoj trgovini i primijetio mali vatrogasni autić. S obzirom na to da to baš nije česta pojava ili bar sam tako mislio, svidjelo mi se, tim više što sam i ja vatrogasac. Od tada na dalje, gdje god da sam išao, sve više sam primjećivao makete vatrogasnih vozila, a onima koje su mi se najviše svidjeli, i nisam odolijevao, nego sam ih kao po zapovjedi kupovao. Cijene maketa kreću se od onih najeftinijih koja koštaju 20 kuna do onih malo skupljih koje u zadnje vrijeme nabavljam iz Švicarske i kojima se cijena kreće oko 200 kuna. Naravno da ima i onih vrlo skupih, ali to bi onda bio preskup hobi koji financijski ne bih mogao podnijeti. Nije da ne bih želio, ali tolike financije nemam. No držim da i oni jeftiniji modeli mogu pravom zaljubljeniku donijeti mnogo radosti i zadovoljstva. – rekao je Mirko.

U to smo se uvjerili i sami. Autići su izuzetno dobro sačuvani i vidi se da su pod “stalnom njegom”. Imaju svoje mjesto na posebnim policama, pomno su odabrani i poredani, a makete su to vatrogasnih vozila koja su u uporabi kako u našim postrojbama i društvima, tako i u europskim, pa čak i svjetskim. Mirko puno zna o tome, no zbog svojih poslovnih i obiteljskih obveza nema vremena za duge priče, čak kad se i radi o nečemu što najviše voli.

ZA OVAJ MIRKOV HOBI ZNAJU I NJEGOVI KOLEGE S POSLA

– Naravno da znaju. Možda su se neki od mojih prijatelja, također vrsnih vatrogasaca, malo i nasmijali kada su čuli čime se u slobodno vrijeme bavim, ali kada su shvatili kakav je moj odnos prema hobiju i kakvu kolekciju imam, neki su se od njih možda i zainteresirali da i oni posegnu za novčanikom i kupe neki od modela. Nemam veliku kolekciju, nekih 110 maketa, ali to je tek početak. Ako mi financijske prilike budu to omogućile, idem dalje, a želja mi je prikupiti što veću kolekciju maketa raznih vatrogasnih vozila, i onih koji su u uporabi, ali i onih koja se više ne upotrebljavaju. Sretna okolnost je ta da postoje vrlo kreativni maketari te proizvođači maketa, jer vrlo su vjerno izrađene, a povećane u nekom filmskom kadru, ostavile bi utisak pravog vatrogasnog vozila što se u filmskoj industriji najčešće i koristi.

ZA NEKOG SAMO IGRAČKA, ALI ZA KOLEKCIONARA PUNO VIŠE OD TOGA

– Definitivno je to da su ove makete igračke kojima bi se rado poigralo svako dijete, ali za mene je puno više od toga, način mog razmišljanja i način života, jer od početka se bavim vatrogastvom i to ću činiti i dalje. Ovi vatrogasni autići svaki dan kad ih pogledam, podsjećaju da se bavim pozivom koji najviše volim i cijenim – vatrogastvom. – priznao nam je zapovjednik DVD-a Suhopolje Mirko Solar.

Od Mirka smo naučili da kolekcija ne trpi da se njome netko igra, stoga Mirkova vrata su otvorena za sve zainteresirane, ali vrijedi parola “gledaj, ali ne diraj”. (www.icv.hr; bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content