Virovitički list: Stjepan Venus odlikovan visokim vatrogasnim odličjem predsjednice RH

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i supokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića nizom prigodnih događanja u Zagrebu je obilježena 140. obljetnica rada Hrvatske vatrogasne zajednice, krovne organizacije hrvatskog vatrogastva na kojoj su, između ostalih, sudjelovali i vatrogasci naše županije.

Na svečanoj sjednici Skupštine izaslanik predsjednice RH gradonačelnik Milan Bandić uručio je zaslužnim vatrogascima državna odlikovanja, a Redom Hrvatskog trolista za osobite zasluge u vatrogastvu, zaštiti od požara i spašavanja ljudskih života i materijalnih dobara prigodom 140. obljetnice osnivanja i kontinuiranog djelovanja Hrvatske vatrogasne zajednice odlikovan je i zapovjednik Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Stjepan Venus.

Na ovoj važnoj obljetnici uz Stjepana Venusa bilo je nazočno i 63 vatrogasca s područja naše županije koji su među prvima čestitali svom zapovjedniku na ovom visokom odličju.

– Nisam očekivao ovo vrijedno priznanje, ali kao i svaki vatrogasac priželjkivao sam ga i naravno da sam ponosan i sretan zbog toga. – rekao nam je Stjepan Venus koji nam je tim povodom ispričao dijelove svoje vatrogasne povijesti.

Stjepan Venus vatrogasaca je u DVD-u Slatina od 1979. godine, a od 1997. godine pa sve do 2000. bio je zapovjednik, zamjenik zapovjednika te ponovo zapovjednik na funkciji koju obnaša i danas.

– Za ovu visoku vatrogasnu poziciju zaslužno je veliko zalaganje, ali i Vatrogasna škola koju sam završio u Zagrebu. Definitivno je to da su za ovo priznanje, osim mog osobnog zalaganja, zaslužni i moji suradnici s kojima sam zajedno ostvarivao dobre rezultate i podizao rad Vatrogasne zajednice na odgovarajući nivo. – rekao nam je Stjepan Venus, dobitnik vrijednog vatrogasnog priznanja, zapovjednik Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije koja broji oko 2 800 članova raspoređenih u Javne vatrogasne postrojbe ili Dobrovoljna vatrogasna društva.

SVE VEĆA ZAINTERESIRANOST MLADIH ZA POZIV VATROGASCA

Ono čime se vatrogasci posebno ponose jest velika zainteresiranost mladih ljudi za ovim humanim pozivom, a svake godine mladih vatrogaskinja i vatrogasaca sve je više.

– Da bismo napredovali, uz iskustvo je potrebna i obuka koja se svake godine redovno provodi, a radi se o stjecanju znanja za vatrogasne činove. Tako je i ove godine obuka provedena u nekoliko općina unutar županije, a s tim trendom nastavit će se i dalje. Ono što slijedi, zasigurno je Kamp vatrogasne mladeži koji će se od 20. lipnja održavati kao i svake godine u Fažani, a na kojemu će sudjelovati i mladi vatrogasci iz naše županije. Isto tako i ove će godine djelatnici naših Javnih vatrogasnih postrojbi za vrijeme turističke sezone sudjelovati i u radu na priobalju. – ističe Stjepan Venus naglašavajući kako naša Vatrogasna zajednica, kao i njezin rukovodeći kadar spada među najbolje zajednice u Hrvatskoj, a jedan je od tih dokaza da je ovo visoko priznanje veliki oblik zahvale ne samo njemu, nego i cijeloj Vatrogasnoj zajednici na čelu s predsjednikom Željkom Palkovićem. (www.icv.hr; bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content