Orahovica i Villany zajedničkim projektom oživjeli povijest te sačuvali sadašnjost i budućnost

U novoobnovljenoj višenamjenskoj dvorani u Orahovici održana je završna konferencija projekta pod nazivom „Kraj dominacije Otomanskog carstva u Panonskoj regiji“, čiji je nositelj Grad Villany, a partneri Grad Orahovica i Razvojna agencija VIDRA te pridruženi partneri Općina Nagyharsany i Red vitezova Ružice grada. Projekt je sufinanciran iz IPA Prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007 – 2013, a ukupna vrijednost projekta iznosi 428.786,80 eura, odnosno vrijednost budžeta Grada Orahovice iznosi 161.162,00 eura.

U uvodu konferencije nazočne su pozdravili načelnik Villanya Gyula Takasz te gradonačelnik Orahovice Josip Nemec koji je izrazio veliko zadovoljstvo suradnjom s gradom Villanyem u drugom zajedničkom projektu:

– Iznimno smo sretni novom suradnjom s našim prijateljima iz Villanya. Dobili smo u proteklom razdoblju još nekoliko ponuda iz drugih mađarskih gradova, no poučeni sjajnom suradnjom i vrhunskim rezultatima zajedničkih projekata, ostajemo i dalje vjerni Villanyu s kojim uskoro krećemo u novi projekt. Hvala projektnom timu, partnerima i pridruženim partnerima koji su odradili velik posao i mogu reći da jedva čekamo novi projekt. – rekao je između ostalog gradonačelnik Nemec.

Gyula Takasz također je potvrdio odličnu suradnju te naglasio kako je i Villany dobio nove ponude za suradnju, ali isto tako ostaje vjeran partnerstvu s Orahovicom. Uspješan projekt pozdravila je potom i obnašateljica dužnosti Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak naglasivši kako su se Orahovica i Villanyi sjajno pronašli jer su dosta slični, a da međusobna suradnja ovih dvaju gradova može biti ne samo u projektima već i kroz jednu opću suradnju kroz niz grana.

Svoju prezentaciju je potom predstavio projektni menadžer zajedničkog tehničkog tajništva HU-HR nadležno za CBC projekte Andras Talos koji je predstavio nove natječaje koji omogućuju daljnje prekogranične suradnje. Talos je između ostalog naglasio kako u nastavku natječaja strukturnih fondova više nema programa IPA koji se financirao iz pretpristupnih fondova već na snagu dolazi novi program pod nazivom Intereg 5A.

U nastavku konferencije projektne rezultate predstavili su voditelji s mađarske i hrvatske strane, Imre Danis i Irela Strabić, potvrđujući kako je ovaj projekt na obje strane donio nove kulture, povijesne i turističke vrijednosti. U završnom dijelu konferencije ostvarene ciljeve projekta iznijela je voditeljica projekta iz Razvojne agencije VIDRA Željka Andrić naglasivši:

– Projekt je trajao punih 14 mjeseci, ali moram reći da još nije u potpunosti gotov jer imamo još nekih aktivnosti. Opći cilj ovog projekta je bio složiti jednu kulturno-povijesnu rutu kako bi doprinijeli razvoju turizma ovoga područja i vjerujem da smo u tome uspjeli. Projektom smo povećali konkurentnost lokalnog turizma u pograničnoj regiji, pojačali privlačnost turističke ponude u pograničnoj regiji i na kraju prikazali tradicionalne vrijednosti obaju regija. – rekla je između ostalog Andrić.

Na samom kraju završne konferencije, turistički vodič grada Orahovice Vladimir Grgurić održao je predavanje pod nazivom ”Orahovica stara dama slavonske prošlosti” u kojoj je predstavio tri povijesne orahovačke lokacije Ružica grad, Manastir svetog Nikole i Crkva svetog Lovre Crkvari u vrijeme i nakon turske vladavine. Orahovica i Villany uskoro kreću u novi zajednički projekt pod nazivom ”Vinske priče 2” koji će zasigurno još više pojačati prijateljstvo dvaju gradova.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić, I. Šemper)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content