Hrvatske sokolice čuvaju slavonsku i orahovačku narodnu baštinu

Jedna od najtradicionalnijih izložbi u povodu Orahovačkog proljeća je izložba koju postavlja udruga žena Hrvatske sokolice. ”Sokolice” svake godine svojom izložbom teže očuvanju slavonske i orahovačke narodne baštine pa je tako kroz tradiciju dugu 22 godine na njihovim izložbama predstavljeno niz starinskih alatki, kućanskih potrepština, oruđa, namještaja, odjeće i slično, a ove godine tema su bile rukotvorine:

– Ove godine smo se odlučile na široku paletu ručnih radova, od stolnjaka, tabletića, ukrasnih kuhinjskih krpa i drugo, a razlog je bio taj što su su naše mame i bake godinama davale ogroman trud kako bi ovako nešto istkale, izvezle ili izradile. – rekla je predsjednica Udruge žena Hrvatske sokolice Zlatica Kurbegović. Izložbu je otvorio orahovački gradonačelnik Josip Nemec rekavši:

– Ova udruga je jedinstvena u Hrvata, mislim da nema takve udruge u nas i stoga sam ponosan što ju mi imamo upravo u Orahovici. Vi ste udruga koja je proistekla iz Domovinskog rata, jer je udruga i osnovana da se pomogne braniteljima na ratištu. A evo danas ste više nego aktivne i pokušavate svojim radom očuvati našu kulturnu baštinu i svake nam godine iz ”bakinih ormara i tavana” pronađete nešto novo i to je uistinu vrijedno svake pohvale. – rekao je između gradonačelnik Nemec.

Izložba je do kraja Orahovačkog proljeća postavljena u atriju velike gradske Vijećnice.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content