HZZ: Ima novca za zapošljavanje mladih

U priopćenju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje navodi se da je pogrešno protumačena privremena obustava dijela Programa, jer se izmjenama samo nastoji postići da mjere budu efikasnije prema najugroženijima.

Ne ukida se niti jedna mjera iz Programa aktivne politike zapošljavanja niti se privremenom obustavom ona dovodi u pitanje, nego se samo pojedine mjere redefiniraju tako da se sredstva efikasnije koriste, priopćio je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ). U priopćenju navode kako je pogrešno protumačena privremena obustava dijela mjera iz Programa, te objašnjavaju kako se izmjenama nastojalo postići da pojedine mjere budu efikasnije i učinkovitije, poglavito prema onim nezaposlenim osobama koje su najugroženije na tržištu rada.

“I naša analiza i vanjska evaluacija učinkovitosti mjera koja je dovršena prije četiri mjeseca pokazala je da se kod pojedinih mjera novac iz proračuna trošio nekontrolirano i nedovoljno učinkovito po nezaposlene, zbog čega smo uz dogovor sa socijalnim partnerima odlučili obustaviti daljnju provedbu dijela djela mjera na postojeći način, odnosno redefinirati ciljane skupine i uključivati u mjere skupine koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Sredstva smo odlučili usmjeriti na one mjere koje daju brze i dobre rezultate, kao i na redefinirane mjere koje pravednije i učinkovitije ostvaruju svoju osnovnu funkciju, a to je zapošljavanje nezaposlenih”, stoji u priopćenju HZZ-a.

Negiraju tvrdnje da su smanjena sredstva za Program aktivne politike zapošljavanja, štoviše ističu da će ona ove godine biti još veća. “Udio sredstava iz proračuna se, istina, smanjio, ali udio iz europskih fondova se znatno povećao. Kod donošenja odluke nije se radilo o količini novca nego o stvarnoj učinkovitosti pojedinih mjera”, navodi HZZ. Istovremeno je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) priopćila da ne podržava ukidanje pa ni privremenu obustavu mjera aktivnog zapošljavanja kao što je stručno osposobljavanje tzv. SOR. Za privatni sektor stručno osposobljavanje pokazalo se kao vrlo korisna mjera koja je svojevrsni korektiv obrazovnog sustava koji mladim ljudima ne osigurava dovoljno praktičnih znanja, navode u HUP-u.

(www.poslovni.hr, Foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content