Ministartsvo Tomislava Tolušića u prvih pet mjeseci ove godine povuklo 506 milijuna eura iz fondova EU

Prema podacima Ministarstva financija, Hrvatska je u prvih pet mjeseci 2016. godine povukla ukupno 506 milijuna eura iz fondova EU. U odnosu na prethodne godine, kada je Hrvatska povukla svega 558 milijuna eura u cijeloj 2015., i 548 milijuna eura u 2014. godini, ovo je veliki uspjeh Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i ostalih tijela u sustavu upravljanja i kontrole EU fondova’, stoji u priopćenju ministarstva.

Ističe se i da je Hrvatska od ulaska u EU 2013. godine svake godine do sada povlačila iz EU fondova tek neznatno veći iznos od onoga kojeg je uplaćivala, a da je rezultat iz prvih pet mjeseci ove godine ‘pokazatelj dobrog dosadašnjeg rada i naznaka da će se to promijeniti te da će iskorištenost fondova značajno porasti i time potaknuti investicije i gospodarski oporavak Hrvatske’.

Većina sredstava od 506 milijuna eura povučenih u prvih pet mjeseci ove godine, prema podacima Ministarstva, usmjerena je na projekte iz područja prometa i zaštite okoliša, razvoj poduzetništva, ulaganja u obnovu studentskih domova, projekte znanstvenih institucija i dr.

‘Ovo su brojke koje pokazuju da Hrvatska ima mogućnost rasti i razvijati se u konkurentnog regionalnog lidera uz pomoć sredstva iz EU fondova’, komentirao je ove podatke ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić.

Iz tog ministarstva navode i kako su neke od važnijih promjena u 2016., a koje su doprinijele ovom uspjehu, pojednostavljenje sustava i procedura EU fondova, uspostavljanje Baze projekata, jačanje administrativnih kapaciteta, koordinacija tijela u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondovima, koordinacija županija i regionalnih razvojnih agencija te pokretanje postupka izmjene operativnih programa. (tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content