U Panonski drvni centar kompetencija stiže optička oprema vrijedna 3 milijuna kuna

Obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak potpisala je s direktorom tvrtke Topomoatika d.o.o. Zagreb Tomislavom Hercigonjom Ugovor o opremanju laboratorija Panonskog drvnog centra kompetencija – Optička mjerna oprema i uređaji.
– Riječ je o najsuvremenijoj opremi vrijednoj 2.966.987,50 kuna, a radi se o 3D optičkom mjerenjeu i analizi pomaka i deformacija; 3D digitalnom skeneru; 3D printeru, kao i za laserskom graviranju. – kazala je obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak.

Navedena optička oprema omogućit će krajnjim korisnicima usluga Panonskog drvnog centra kompetencija primjenu i korištenje naprednih optičkih tehnologija primjenjivih za 3D mjerenje, izradu pripadajućih analiza i praćenju te izrade 3D modela u procesu proizvodnje proizvoda od drva.

– Opremanje laboratorija Drvnog centra 3D opremom će uvelike doprinijeti konkurentnijoj poziciji malih i srednjih poduzetnika u sektoru drvne industrije – naglasio je pri potpisivanju Ugovora Tomislav Hercigonja.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i predstavnici Razvojne agencije VIDRA na čelu s ravnateljicom Eminom Kovač.

OVA OPREMA JE UOBIČAJENA U SVIJETU, ALI NE I U HRVATSKOJ

Navedenim ugovorom, Panonski drvni centar kompetencije dobio je:
Sustav za 3D optičko mjerenje i analizu pomaka i deformacija Aramis
ARAMIS 3D kamera je novi mjerni uređaj kojim se unaprjeđuje razumijevanje svojstava materijala i ponašanja gotovih komponenata što dovodi do sigurnijih proizvoda. Novi senzor za ispitivanje lako se integrira s uređajima za ispitivanje materijala i komponenata u svrhu analize deformacija nastalih uslijed dinamičkog opterećenja. Istraživanje materijala i ispitivanje dijelova igraju ključnu ulogu u razvoju proizvoda. ARAMIS 3D kamera pruža informacije o svojstvima korištenih materijala i ponašanju gotovih proizvoda pod opterećenjem. Ovi rezultati su osnova za razumijevanje stabilnosti proizvoda, optimizaciju geometrije te provođenje pouzdanih numeričkih simulacija i njihovu verifikaciju.
3D digitalni skener je optički 3D mjerni uređaj za potpuno automatiziranu 3D digitalizaciju i inspekciju. Objedinio je optimizirane industrijske komponente, mobilnost i maksimalnu sigurnost u 3D standardiziranu mjernu ćeliju. Sadrži pouzdan softver i hardver koji uključuje robota, rotacijski stol i računalo za obradu rezultata. Ključni dio ATOS ScanBoxa 4105 je kompaktan, robotski upravljan ATOS Core 3D skener za brzo i precizno beskontaktno mjerenje.

OVAKVA TEHNOLOGIJA ĆE U CIJELOM ŽIVOTNOM CIKLUSU JEDNOG PROIZVODA, OD NJENOG NASTANKA DO KRAJA, DONIJETI KONKURENTNIJU POZICIJU MALIM I SREDNJIM PODUZETNICIMA

3D skeniranje je brzo, precizno i ekonomično rješenje za, primjerice: kontrolu kvalitete, povratno inženjerstvo, brzu izradu prototipova, CNC obradu, digitalno modeliranje, 3D printanje, 3D vizualizaciju i arhiviranje.
3D printer je uređaj za brzu izradu prototipova. Koristi FDM (Fused deposition modeling) tehnologija 3D ispisa. Debljina gradivnog sloja je 0,178 mm, 0,25 mm ili 0,33 mm. Gradivi materijal je P430 ABS plus u devet različitih boja po izboru naručitelja. CAD programski paket Geomagic Design, za potrebe obrade poligonalnih mreža, povratnog inženjerstva i 3D CAD dizajniranja. Stratasys Production serija 3D printera napravljena je za direktnu digitalnu proizvodnju– od printanja prototipova, završnih proizvoda i alata za strojeve.
Sustav za lasersko graviranje je robustan i pouzdan sustav za lasersko graviranje i označavanje s velikim radnim prostorom koji povećava fleksibilnost primjene za korisnika.

Podsjetimo, Panonski drvni centar kompetencija najznačajniji je i najveći EU projekt u Virovitičko-podravskoj županiji. Centar se gradi u sklopu EU projekta vrijednog 45 milijuna kuna, od čega 99 posto sredstava daje Europska unija, a 1 posto Virovitičko-podravska županija. Projekt Panonski drvni centar kompetencija je prvi i najveći projekt u Republici Hrvatskoj realiziran iz Strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava “Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu” iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013.

Nositelj projekta kroz koji je realiziran Panonski drvni centar kompetencija je Virovitičko-podravska županija, a partneri projekta su VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković.

Po potpisivanju ugovora, potpisnici su obišli Panonski drvni centar kompetencija, gdje im se pridružio i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric sa suradnicama.

(www.icv.hr, www.vpz.hr; foto: M. Bašić)

IMG_0742 IMG_0747 IMG_0751

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content