Počelo obilježavanje Dana Osnovne škole Vladimir Nazor Virovitica

Ove školske godine u OŠ Vladimir Nazor Virovitica provodio se projekt “Nazora na vrata” koji se odnosi na proučavanje Nazorovih djela i oslikavanje njegovih motiva, likova i tema. Projekt je objedinio Hrvatski jezik i Likovnu kulturu. Cilj projekta bio je oživljavanje ambijenta i interijera škole. Ilustracije će poslužiti u izradi naljepnica za vrata učionica i kabineta te će tako hodnicima škole udahnuti novo ozračje.

Prvi dio zadatka bio je istraživanje literature. Budući da je ove godine 140. godišnjica Vladimira Nazora, posvetili su puno vremena upravo proučavanju same biografije. Nakon toga cilj je bio prisjetiti se njegovih djela koja su čitali dotada te pročitati nove naslove iz kojih su crpili ideje.
Nastavnice Hrvatskog jezika Jasenka Kolarić Barač i Marina Štefanac Nazorova djela prilagodila su i nastavnom planu te su tako učenici proučavajući Nazora učili bajku, vrste romana, vrste lirskih pjesama, motive, pjesničke slike, stilska sredstva, portret likova te prostore koje su zatekli u djelima.

Svaki od učenika dobio je zadatak pročitati jedno djelo ili ulomak djela te izdvojiti motiv, pjesničku sliku, detalj, lik, osobinu lika, osjećaj koji ih se dojmio te ga nacrtati upravo tako. Nakon što su taj dio dobro utvrdili, krenuli su na prijenos misli i ideja na papir. Počeli su razmišljati vizualno i svoju maštu pretočili u crtež ili sliku.
Tehnike kojima su crtali bile su olovka, tuš, flomasteri i drvene bojice, a slikali su temperama i akvarelom, ali i kombinirali tehnike.

Sve motive nastavnica Likovne kulture Nikolina Mihić uklopila je u redovni program Likovne kulture tako da su učenici kroz ove ilustracije obradili i puno likovnih problema kao što su prikaz volumena i prostora na plohi i crtaće teksture.
Radeći na ovom projektu naučili su puno toga novog o Nazoru čije ime nosi njihova škola i o njegovim djelima. Izložba će biti otvorena do 10. lipnja.
Ovo je bio prvi dio manifestacije Dana Osnovne škole Vladimir Nazor. U četvrtak i petak, 2. i 3. lipnja nastavlja se s obilježavanjem Dana škole.

(www.icv.hr, vk, mš )

Invalid Displayed Gallery

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content