Predsjednica Republike s čelnicima Udruge općina u RH

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u ponedjeljak 13. lipnja s Upravnim odborom Udruge općina na čelu s predsjednikom udruge Đurom Bukvićem i tom su prigodom načelnici općina informirali predsjednicu o akutnim problemima hrvatske lokalne samouprave. „Udruga općina u RH ima želju objediniti sve hrvatske općine u svojem članstvu kako bi što uspješnije zastupala interese stanovnika seoskih, malih i ruralnih sredina te sudjelovala u donošenju propisa i zakona koji se odnose na njihovo funkcioniranje“, naglasio je uvodno Bukvić dodavši kako je opće mišljenje da sustav lokalne samouprave treba resetirati. „Često nas se optužuje da ne sagledavamo probleme u cjelini, ali naglašavam da mi nismo protiv reforme već smo protiv površnih, kratkoročnih i paušalnih rješenja kakva se često nude. Želimo funkcionalnu i fiskalnu decetralizaciju i ugledajmo se na ostale zemlje Europske unije, želimo izmijeniti trivijaliziranu percepciju općinskih samouprava i pridonijeti gospodarskom i svakom drugom razvoju zemlje“.

Bukvić se založio za korekciju predodžbi o općinama kao korisnicima proračuna i naglasio da one daju u državni proračun otprilike trostruko više nego što dobiju, a dobiju samo 2,7 posto ukupnih sredstava. Upozorio je da su općine zdravo tkovo društva jer nisu zadužene, da se njihova demografska slika dramatično mijenja pa je tako u posljednjih 15 godina uslijed iseljavanja nestalo oko 200 sela, kao i da su birokratskim preprekama onemogućene u kori štenju europskih fondova.

Članovi Upravnog odbora iznijeli su Predsjednici RH mnoštvo prepreka s kojima se, kao prva karika između naroda i države, suočavaju u svakodnevnom obavljanju posla. Među njima su najizraženiji zahtjevi za upravljanjem imovinom na njihovom području odnosno nerazumijevanje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, pitanje upravljanja pomorskim dobrom i šumskim dobrom s kojima bi općine mogle postići gospodarski zamah, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i zemljišnih knjiga, problematično definiranje kriterija nerazvijenosti, česta promjena propisa i nji hova neusuglašenost, nedostatak strategija razvoja, posebice poljoprivrednog, slabi kontakti s nadležnim ministarstvima.

Kolinda Grabar -Kitarović je, nakon što je saslušala načelnike iz 17 hrvatskih županija, izrazila razumijevanje za mnoštvo problema s kojima se hrvu općine kao i svoju potporu funkcionalnoj i fiskalnoj reformi lokalne samouprave. Naglasila je kako uviđa sve probleme devastiranja ruralnog života, odlaska mladih sa sela, sporosti administracije koja nikako da u život provede koncept „one stop shopa“, ali i napomenula kako misli da nema mjesta malodušju te da će se društvo uskoro uhvatiti u koštac s reformom državne i lokalne uprave temeljem široke javne rasprave. (uorh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content