Pakleni tjedan je pred nama: Slijede vrućine do 34°C

Iznadprosječno visoke temperature zraka se nastavljaju u danima pred nama. Na vidiku nema osjetnijeg zahlađenja, tako će se iznadprosječno visoke temperature zraka nastaviti vrlo vjerojatno i idućih 10-15 dana. Suho, stabilno, pretežno sunčano, vruće ponegdje i vrlo vruće vrijeme očekujemo u danima pred nama.

Tijekom srijede i četvrtka uz više oblaka (dnevnog razvoja) očekujemo mjestimične pljuskove praćene grmljavinom (Cb) vrlo vjerojatno neće biti česti niti rasprostranjeni, ali gdje ih bude mogli bi biti izraženiji/grmljavinsko nevrijeme. Najveća vjerojatnost gdje kojeg kratkotrajnog pljuska je u brdovitim predjelima VPŽ (na Papuku, podno Papuka i Bilogore).

Gledajući općenito zadržat će se pretežno sunčano i suho vrijeme. Jutarnje temperature zraka očekujemo od +15°C do +22°C (tople noći). Najviše dnevne od +24°C do +34°C (vrući dan). Vjetar u početku sjevernih zatim pretežno južnih smjerova. UV-indeks visok i vrlo visok 7-9/12. Tijekom srijede i četvrtka umjeren i visok 4-6/12.

Svi koji planirate put na Jadransko more temperature mora trenutno se kreću od +23°C do +27°C.

UV-indeks, što je to?

UV-indeks je štetno ultraljubičasto sunčevo zračenje.

UV-indeks je jedinica mjere za UV-zračenje.

Nizak UV-indeks 0, 1 i 2. Umjeren UV-indeks 3, 4 i 5 (20 minuta je dovoljno za opekline 1. stupnja).

Visok UV-indeks 6 i 7 (15 minuta je dovoljno za opekline 1. stupnja).

Vrlo visok UV-indeks 8, 9 i 10 (10 minuta je dovoljno za opekline 1. stupnja).

Iznimno visok UV-indeks 11 (5 minuta je dovoljno za opekline 1. stupnja).

Vrući dani su dani kada je temperatura zraka barem jednom tijekom 24 sata jednaka ili viša od 30°C, u kontinentalnom dijelu imamo ih u prosjeku 15-30 dana u godini.

Na području Virovitice imali smo 8. vrućih dana tijekom lipnja.

Dani s toplom noći su vrlo rijetki. Tada se temperatura zraka tijekom cijelog dana ne spušta ispod 20°C. Takvi se dani u kontinentalnom dijelu Hrvatske javljaju u prosjeku jednom u nekoliko godina. Zavaljujući globalnom zatopljenju tople noći postaju sve češća pojava.

Na području Virovitice imali smo 3. dana s toplim noćima tijekom lipnja. Po najnovijim izlazima prognostičkog modela ECMWF i GFS. Kraj tjedna te početak idućeg mogao bi obilježiti osjetniji porast temperature zraka.

Dakle od 10. srpnja sve je izglednije osjetnije zatopljenje uz temperature zraka koje bi se u najtoplijem dijelu dana nerijetko „dizale“ oko +35°C (vrlo vruće).

Ako je vjerovati trenutnim izlazima tijekom 11. i 12. srpnja mogli bi se pržiti na +36/+38°C u hladu naravno!

Ipak pričekajmo još malo, dok budemo sigurniji. (www.icv.hr; kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content