“Dan paprike” u Turanovcu: Tvrtka Šafram predstavila svoju novu sortu paprike

Vodeći proizvođač začina u Hrvatskoj, tvrtka Šafram, u svom pogonu u Turanovcu organizirala je Dan paprike kako bi zainteresiranim poljoprivrednicima predstavila svoju novu sortu paprike – palotaš, koja je u Turanovcu zasijana na 3 i pol hektara. Karakteristično je da je prinos ove vrste čak dvostruko veći nego kod većine vrsta, tako da on iznosi čak 30 tona paprike po hektaru, o čemu je nazočnima, uz voditelja proizvodnje Željka Vlašića, govorila i direktorica tvrtke Arijana Šafranko Salihćehajić .
Problem s kojim se susreću mnoga kvalitetna poduzeća pa i tvtka Šafram, što je potvrdio i vlasnik ove tvrtke Mirko Šafranko, je pomanjkanje kooperantske proizvodnje te dobivanje dodatne poljoprivredne površine, što se na kraju odražava i na konkuretnost na domaćem i stranom tržištu.

Pomoć tvrtki u rješavanju ovog problema ponudio je predsjednik Udruge općina RH, ujedno i načelnik općine Lukač Đuro Bukvić: – Ono na čemu ću inzistirati je izmjena i dopuna Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu jer ovaj Zakon koji je na snazi u zadnje četiri godine je katastrofalan i nije omogućio kvalitetnim tvtkama poput Šaframa da dođu do proizvodnih cjelina. Strateški interes Općine Lukač je da ova tvrtka koja zapošljava pedesetak ljudi, u sljedećem natječaju za državno poljoprivredno zemljište uđe u određene količine poljoprivrednog zemljišta od 50 do 100 hektara što bi u konačnici rezultiralo povećanjem proizvodnje, ali i povećanjem broja kooperanata.- kazao je predsjednik Udruge općina RH i načelnik općine Lukač Đuro Bukvić.

(www.icv.hr, bs; foto: Bruno Sokele)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content