Na današnji dan: 1. kolovoz

Nin postao slobodan grad
Doseljavanjem Slavena i Hrvata na ove prostore Krajem 6. st i početkom 7. st Nin postaje njihovo prvo političko, kulturno i vjersko središte. Za vrijeme hrvatskih narodnih vladara Nin je jedna od njihovih prijestolnica iz koje upravljaju državom, a isto tako i važna ratna i trgovačka luka. 7. lipnja 879. godine knez Branimir od pape Ivana VIII. prima pismo koje je u ono doba bilo priznanje države Hrvatske. 1069. godine Petar Krešimir IV. u Ninu prvi naziva Jadransko more našim morem u darovnici kojom zadarskom samostanu Sv. Krševana daruje otok Maun. 1080. godine za vrijeme kralja Dmitra Zvonimira papinski legat održava crkveni sabor. Gubitkom državne samostalnosti Nin kao i cijela Hrvatska pada pod mađarsku krunu. Za to vrijeme Nin je samostalna gradska komuna što mu potvrđuju Andrija II. 1205. godine na današnji dan i Bela IV. 1244. godine. Ludovik I. Anžuvinac 1371. godine održava sabor plemstva i građanstva hrvatske i Dalmacije i naziva Nin naš glavni i kraljevski grad dalmatinski.

Otkriven kisik
Kisik su 1774. godina na današnji dan otkrili, neovisno jedan o drugome, švedski ljekarnik Scheele i Joseph Priestly. Pravo objašnjenje i značenje njihovog otkrića dao je 1779. godine Antoine Laurent de Lavoisier. Lavoisier je ustanovio da se zrak sastoji od dvaju plinova čiji je omjer 1:4 i koje je nazvao oxygen i azot. Dokazao je da su reakcije gorenja, disanja i hrđanja u biti istovrsne reakcije – reakcije oksidacije. Lavoisier je plin iz originalnog naziva ‘vitalni zrak’ preimenovao u oxygène 1777. prema grčkom korijenu ὀξύς (oxys) (kiselina, doslovno “oštro,” prema okusu kiseline) i -γενής (-genēs) (stvaralac), jer je greškom smatrao da je kisik sastavni dio svih kiselina. Kemičari su naknadno dokazali da je Lavoisier bio u krivu (zapravo je vodik taj koji čini osnovu kiselosti), ali tada je već bilo kasno i ime je ostalo u upotrebi. Hrvatski naziv skovao je jezikoslovac Bogoslav Šulek prema riječi kiselo.

Ana Frank upisala zadnje riječi u svoj dnevnik
Nakon njemačke okupacije Nizozemske židovska je obitelj Frank od 1942. godine živjela u tajnom skloništu, dok ih 1944. godine nije otkrio Gestapo i otpremio u njemačke koncentracijske logore, gdje su svi iz obitelji, osim oca, umrli. Nakon rata pronađen je u Amsterdamu Annin dnevnik o godinama provedenim u neprekidnu strahovanju i u potpunoj izolaciji. Zadnji unos u Anin dnevnik bio je upravo na današnji dan.

Aretha Franklin snimila svoje prve pop snimke
1960. godine Aretha Franklin (18. god.) kao pjevačica crkvenih pjesama, snimila je svoje prve pop snimke za Columbia Records.

Glazbena televizija MTV započela s emitiranjem
1981. godine Glazbena televizija MTV započela s emitiranjem

Rođen Jean- Baptiste Lamarck
1744. godine rođen je Jean-Baptiste Lamarck, francuski znanstvenik. Rodio se u plemenitaškoj obitelji u Bazentinu. Studirao je na isusovačkom učilištu u Amiensu od 1755. do 1759. godine. Nakon što je ranjen u vojsci 1766. godine, povukao se iz vojske te se vratio studiju medicine. Kasnije je objavio trosveščano djelo Flora française, a kad je utemeljen pariški Prirodoslovni muzej 1793. godine, ondje je dobio mjesto profesora zoologije. Bio je kustos botaničke zbirke, a poslije profesor zoologije u Jardin du Roi. U “Zoološkoj filozofiji” sustavno je razradio prvu cjelovitu teoriju o evoluciji organskog svijeta, poznatu pod imenom lamarkizam, po kojoj organizmi stečena svojstva nasljeđuju. Temeljno značenje ima njegovo posljednje djelo “Prirodopis beskralježnjaka”. Njegovo djelo je bilo ispred vremena u kojem je živio, pa za života nije bio dovoljno shvaćen.

Rođen Herman Melville
1819. godine rođen je Herman Melville, američki književnik. Godine 1841. postao je članom posade kitolovca, ali ga je napustio prije ugovornog roka te je zajedno s još jednim članom posade doživio niz avanturističkih zgoda na jednome od Marquiških otoka. To mu je poslužilo kao predložak za književni prvijenac s putopisno-antropološkom tematikom, “Taipi”, u kojem daje spoj prikaza egzotičnih običaja polinežanske zajednice i poluautobiografskih pustolovina. “Omoo” je tematski nastavak Taipija, s naglaskom na uništavanju domorodačke polinežanske zajednice zapadnjačkim tehnološkim i ideološkim osvajanjem. Ostala djela uključuju “Mardi”, pustolovnu romansu i “Bijela jakna”, realistički prikaz života na američkoj fregati. No, sva ta djela su danas rijetko čitana i ne pobuđuju interes osim kod specijalista posvećenih Melvilleu ili američkoj književnosti. Herman Melville je ipak ostao najzapaženiji po svojem romanu Moby Dick, objavljenom 1851. godine.

Rođen Pavao Bačić
1921. godine rođen je Pavao Bačić, hrvatski književnik i skladatelj. Napisao je nekoliko dječjih dramskih igrokaza, koja su doživjela brojna uprizorenja diljem bivše Jugoslavije.
Svojim djelima je ušao u antologije poezije i proze bunjevačkih Hrvata iz 1971., sastavljača Geze Kikića, u izdanju Matice hrvatske, a obrađen je i u djelu Književnost podunavskih Hrvata u XX. stoljeću Ante Sekulića. Neka djela su mu prevedena i na mađarski jezik, a preveo ih je bački hrvatski književnik Matija Molcer.

Rođen Yves Saint- Laurent
1936. godine rođen je Yves Saint-Laurent, francuski modni kreator. Godine 1954. preselio se u Pariz. S 19 godina počeo je raditi za Christiana Diora. Nakon Diorove smrti 1957., u svojoj 21. godini, Yves Saint-Laurent je preuzeo upravljanje tom modnom kućom. Pet godina kasnije napustio je Dior i, uz podršku partnera Pierrea Bergéa, utemeljio modnu kuću pod svojim imenom (Yves Saint-Laurent, često se krati u YSL).
Sredinom šezdesetih osmislio je luksuznu žensku prêt-à-porter liniju Saint-Laurent Rive gauche. Bila je to linija industrijski, masovno proizvedene dizajnerske odjeće, koja je bila dostupna u istoimenom lancu prodavaonica. Popularizirajući na taj način prêt-à-porter, pridonio je demokratiziranju mode, koja je postajala dostupnija širem krugu potrošača. Na vrhuncu uspjeha, sedamdesetih, dizajnirao je i odjeću za djecu, modne dodatke te ženske i muške parfeme. Godine 1999. Gucci je otkupio brand YSL, i dok se Tom Ford bavio kolekcijom prêt-à-porter, Yves Saint-Laurent je dizajnirao liniju visoke mode. Modna kuća YSL službeno je zatvorena 2002. Premda više ne djeluje, brand i dalje postoji pod okriljem Guccija. Nakon povlačenja Toma Forda (2004), liniju prêt-à-porter potpisuje Stefano Pilati.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content