Na današnji dan: 23. rujna

Osnovano Sveučilište u Zagrebu
Na današnji je dan 1669. godine diplomom cara Leopolda I. zagrebačka Isusovačka akademija uzdignuta na status sveučilišta. To je razlog zbog kojeg Sveučilište u Zagrebu slavi 1669. godinu kao godinu svog osnutka. Zagrebačko je sveučilište najstarije u Hrvatskoj s neprekidnim djelovanjem (najstarije hrvatsko sveučilište uopće je ono u Zadru iz 1396., no nije imalo neprekidno djelovanje). Isusovci su upravljali zagrebačkim sveučilištem više od stotinu godina, sve do 1773., kada je taj red ukinut.

Francuski pilot Roland Garros prvi preletio avionom Sredozemno more
Roland Garros, po kome se zove poznati francuski teniski turnir, bio je jedan od prvih zrakoplovnih pilota. Na današnji dan 1913. godine preletio je Sredozemno more od gradića Fréjus na Azurnoj obali do Bizerte u Tunisu, kao prvi čovjek kome je uspio takav pothvat. Kad je počeo Prvi svjetski rat, Garros se učlanio u francusko vojno zrakoplovstvo. U to doba bio je problem kako pucati iz mitraljeza kroz propeler u vrtnji. Garros je doprinio rješenju tog problema stavivši trokutasti metalni deflektor na propeler na mjesto gdje se njegova putanja siječe s putanjom metka. Meci bi se odbili od tog metala pod blagim kutom, umjesto da oštete propeler ili da se odbiju prema pilotu. Garros je bio prvi čovjek koji je pucanjem kroz propeler oborio zrakoplov, dapače, ubrzo je pomoću svojeg uređaja oborio tri njemačka zrakoplova. Nakon što mu je jednom prilikom pogođen avion srušio se i poginuo u Ardenima, samo mjesec dana prije kraja Prvog svjetskog rata. Bio je strastveni amaterski igrač tenisa, pa je teniski stadion u Parizu nakon njegove smrti prozvan po njemu. Danas se po tom stadionu zove i francuski Grand Slam turnir, premda Roland Garros nikada nije bio profesionalni tenisač.

Osnovana kompanija Nintendo
Kompanija Nintendo obilježava danas 125. godišnjicu svog postojanja. Osnovao ju je Japanac Fusajiro Yamauchi u Kyotu 1889. godine, kao kompaniju koja je proizvodila igraće karte nazvane Hanafuda (doslovce “cvjetne karte”). To su bile karte rađene rukom na kori od dudovog drveta i uskoro su postale vrlo popularne. Samo ime Nintendo na japanskom znači “ostaviti sreću nebu” ili “staviti u nebeske ruke”. Tijekom 1960-tih kompanija je počela eksperimentirati s drugim poslovima, poput taksi usluga, tv-mreže, hotelijerstva i prehrambene industrije. Igračke su počeli proizvoditi 1966., a videoigre tijekom 70-tih. Na području videoigara postali su tako uspješni da su u jednom trenutku postali treća japanska kompanija po tržišnoj vrijednosti (iza Toyote i financijskog konglomerata Mitsubishi).

Rođen Ray Charles
1930. godine rođen je Ray Charles, američki blues glazbenik. Ray Charles bilo je umjetničko ime Raymonda Charlesa Robinsona, američkog pionira glasovira u soulu, koji je oblikovao zvuk rhythm and bluesa.Rodio se u gradu Albanyu, država Georgia u SAD-u. Roditelji su mu bili Bailey i Aretha Robinson. Otac je napustio obitelj vrlo rano. Kad je imao pet godina, umro mu je godinu dana mlađi brat koji se utopio u kadi na otvorenome. Nedugo nakon toga počela ga je napadati sljepoća, a sa samo sedam godina potpuno je oslijepio. Nikad sa sigurnošću nije otkrio razlog za ovakav invaliditet, no glasine kruže da je to posljedica glaukoma. Pohađao je Floridsku školu za gluhe i slijepe u mjestu St. Augustin. Nakon tog iskustva, ide živjeti samostalno. Nadaren za glazbu, svirao je klavir. Majka i otac mu umiru. 17 godina bio je teški ovisnik o heroinu. Uhićen je triput, ali nije bio u zatvoru nakon uspješnog odvikavanja. Kažnjen je godinom dana uvjetne kazne 1966. godine. Snimio je mnogo ploča i mnogo hitova. Poznata je pjesma “Hit the road Jack”. U country i pop glazbu unio je dah soula, a obradu pjesme “America the Beautiful” nazivaju klasikom, kao i čovjeka koji ju je izvodio. Frank Sinatra zvao ga je “jedinim pravim genijem u show biznisu”, a 2004. godine časopis Rolling Stone postavio ga među prvih deset u svom popisu stotine besmrtnika.

Preminuo Sigmund Freud
Na današnji dan 1939. godine, u londonskom egzilu preminuo je Sigmund Freud. U Londonu je živio od 1938. godine, kad su nacisti došli na vlast u Austriji. Tada je, naime, morao pobjeći pred njima iz Beča u kojem je proveo većinu života. Nacisti su bili protiv njega kao Židova, a i protiv njegovih pisanih djela, koja su davali spaljivati. Freud se u vezi s time našalio: “Kakav napredak smo ostvarili. U Srednjem vijeku bi spalili mene, a danas se zadovoljavaju spaljivanjem mojih knjiga.” Freud je dugo vremena patio od raka usne šupljine, kojeg je dobio zbog pušenja cigara. Navodno je pušio dvadeset cigara na dan. Prošao je kroz više od trideset operacija u pokušajima da ga se spasi. U rujnu 1939. stanje mu je bilo tako loše da je umro u komi izazvanoj morfijem.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija )

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content