Na današnji dan: 30. rujna

Izdana Gutenbergova Biblija
Na današnji dan 1452. izdana je Gutenbergova Biblija, jedna od prvih knjiga koje su tiskane u Europi. Johannes Gutenberg bio je njemački tiskar i izumitelj tipografije u Europi. Iako su Kinezi već u 6. stoljeću rabili rezbarene drvene ploče za umnožavanje tekstova, a pokretna metalna slova korištena su za tiskanje u Koreji sredinom 13. stoljeća, u Europi su se do sredine 15. stoljeća knjige umnožavale prepisivanjem rukom, što ih je činilo skupima i rijetkima. Gutenbergov izum omogućio je eksplozivno širenje znanja u renesansnoj Europi. Gutenbergova Biblija izdana je na 1.282 stranice u 2 stupca po 42 retka i tiskana u 100-200 primjeraka, dijelom na pergamentu, dijelom na papiru.

Premijerno prikazana opera Čarobna frula
Na današnji je dan prije 1791. godine premijeru doživjela Mozartova posljednja opera. Mozart će umrijeti svega 2 mjeseca kasnije, i uspjeh te opere bila mu je jedna od posljednjih svijetlih točaka u životu. A uspjeh je doista bio velik. Publika je tražila bis mnogih dijelova, a u kratkom vremenu nakon premijere zabilježena je stota izvedba opere, uz puna gledališta. Na premijeri je Mozart sam dirigirao glazbom, a ulogu Kraljice noći pjevala je sestra Mozartove supruge. Opera je bila na njemačkom jeziku i imala je mnoge elemente preuzete iz slobodnog zidarstva (masonstva). Mozart je bio mason, a isto tako i Emanuel Schikaneder, koji je napisao libreto za tu operu i pjevao ulogu Papagena na prvoj izvedbi. Pretpostavlja se da je uloga Kraljice noći predstavljala konzervativnu vlast, a Sarastro prosvijećenog vladara. Čarobna frula je danas najizvođenija opera na svijetu, ispred Verdijeve Traviate i Bizetove Carmen.

Započela vladavina Sulejmana Veličanstvenog
Na današnji je dan 1520. godine došao na prijestolje najslavniji i najduže vladajući turski sultan, Sulejman I. Veličanstveni. Njegovo ime Sulejman zapravo je arapska varijanta imena Salomon, prema biblijskom kralju Salomonu kojeg muslimani štuju kao proroka (još su neka arapska imena preuzeta iz hebrejskog npr. Ibrahim = Abraham, Musa = Mojsije itd.). Sulejman je vladao Osmanskim Carstvom u doba njegovog najvećeg uspona i teritorijalne ekspanzije. Tada su Turci istodobno bili u Europi na domak Beča, dok su u Aziji opsjedali indijske luke u Gujaratu, a u Africi Tunis i Alžir. Sulejmanov turski nadimak bio je Kanuni, što znači zakonodavac. Sam je sebe smatrao nasljednikom rimskih careva (jer je vladao iz Carigrada). Oženio se djevojkom iz harema Rokselanom, slavenskog porijekla, kćerkom ukrajinskog pravoslavnog svećenika. Ona je u haremdovedena kao zarobljenica, i Suleyman je prekršio dvije stotine godina dugu tradiciju kad se njome zakonski oženio (dotada su bivše zarobljenice mogle biti samo konkubine). Sulejman je umro prilikom opsade Sigeta, nešto prije nego je Nikola Šubić Zrinski sa svojim vojnicima prodro iz grada. Veliki vezir Mehmed-paša Sokolović tajio je pod Sigetom sultanovu smrt kako bi spriječio raspad vlasti. Objavio je vijest o smrti tek 48 dana nakon što je sultan umro. Sulejman je pokopan u džamiji Sulejmaniji, jednoj od najveličanstvenijih u Carigradu.

Preminuo James Dean
1955. godine preminuo je James Dean, američki glumac. Glumiti počinje 1950. godine na televiziji, na filmu od 1953. godine. Nakon više manjih uloga zapaža ga Elia Kazan. Bio je polaznik Actors’ Studia i već nakon prve glavne uloge u filmu “Istočno od raja” postaje zvijezdom. Sličan lik zatvorena i dubinski gnjevna mladića, koji s naporom uspostavlja kontakt s okolinom te u ljubavi prema djevojci traži emocionalnu prisnost, tumači i u “Buntovniku bez razloga”, a prema naslovu toga filma nazvan je tip likova, glumaca, ali i životni stil adolescenata koji su ga oponašali. U filmu “Div” sa stanovitim uspjehom širi glumački raspon ulogom koja obuhvaća dulji odsječak života, uspješno dočaravši i scene gnjeva sredovječna razočaranog muškarca sklona alkoholu. Potkraj snimanja 1955. godine pogiba u automobilskoj nesreći, a rana smrt učvršćuje njegov status jedne od kultnih ikona filma i popularne kulture dvadesetog stoljeća. O njemu je snimljeno više dokumentarnih, igranih filmova i televizijskih serija. Iako je snimio samo 3 filma, ostavio je neizbrisiv trag u filmskoj povijesti.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija )

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content