Na današnji dan: 6. rujan

Prvi brod oplovio svijet
Fernando Magellan nije bio prvi čovjek koji je oplovio svijet. Naime, on je ubijen tijekom putovanja (na Filipinima), a zanimljivo je i to da uopće nije imao namjeru oploviti svijet. Umjesto toga, htio je pronaći zapadni put do Indije, točnije do Začinskih otoka, koji su obećavali veliki profit u trgovini. Čovjek koji je zapravo odlučio da ekspedicija oplovi svijet, tj. da se ne vraća istim putem, nego da s Filipina nastavi put prema zapadu, bio je Magellanov zamjenik Juan Sebastian Elcano. Njemu se rijetko pripisuje zasluga i rijetko se uopće govori o njemu. Rođen je u španjolskom dijelu Baskije i po narodnosti je bio Bask. Kao kapetan trgovačkog broda ušao je u sukob sa zakonom i prijavio se na sudjelovanje u Magellanovoj ekspediciji kako bi dobio oprost. Kad je Magellan isplovio na veliko putovanje bio je jedan od oko 270 članova posade raspoređenih na pet brodova. Natrag u Španjolsku uspjelo se, pod Elcanovim zapovjedništvom, vratiti samo 18 članova prvotne posade i to na samo jednom manjem brodu imenom Victoria. Elcanu je kralj za nagradu dodijelio grb s motom “Primus circumdedisti me”(Prvi si me obišao), a nasljednici su mu kasnije proglašeni markizima od Buglasa.

Mayflower isplovio iz engleske luke
Poznati brod Mayflower isplovio je iz engleske luke na današnji dan 1620. godine. Brod je prevozio Pilgrime, engleske separatiste, iz Engleske do mjesta Plymouth u SAD-u. Brod je inače trebao doploviti do rijeke Hudson, blizu današneg New Yorka, ali je skrenuo s kursa. Nakon 66 dana putovanja pogođenog bolestima, brod se usidrio kod poluotoka Cape Code, a u ožujku iduće godine preživjeli putnici nastanili su se u Plymouthu, dok se posada vratila u Englesku. Mayflower je postao jedan od simbola europskih doseljenika u Ameriku.

Dogodio se Münchenski masakr
Na današnji dan završila se talačka kriza prilikom Olimpijskih igara 1972. godine u Münchenu. Događaji su započeli kad su rano ujutro prethodnoga dana arapski teroristi provalili u zgradu u kojoj su spavali izraelski olimpijski natjecatelji i uzeli ih kao taoce. Teroristi su pripadali organizaciji Crni rujan, koja je ime dobila po nesretnim rujanskim događajima iz 1970. godine, kad su jordanske snage kralja Huseina izvršile napad na palestinske militantne organizacije. Za pregovore s teroristima u Münchenu bila je zadužena njemačka policija, kojoj je bio nadređen ministar unutarnjih poslova Hans-Dietrich Genscher – poznat kasnije kao ministar vanjskih poslova u vrijeme rata u Hrvatskoj 1991. godine. Genscher je bio na čelu kriznog centra, a teroristi su ga čak nakratko pustili u zgradu da razgovara s taocima. Teroristi su zahtijevali oslobađanje palestinskih zatvorenika u Izraelu te puštanje iz njemačkog zatvora Andreasa Baadera i Ulrike Meinhof (iz Baader-Meinhof skupine). Izraelska vlada je odbila bilo kakve pregovore. Nijemci su omogućili teroristima prijevoz do zračne luke, no tamo su ih napali pomoću snajpera. Prije nego što su svladani teroristi su pobili sve zarobljene taoce. Ukupno je poginulo 11 izraelskih sportaša, 5 terorista i jedan pripadnik policije.

Održan sprovod Lady Diane
Gotovo 2 milijarde ljudi pratilo je televizijski prijenos sprovoda. Od poznatih, na sprovodu su bili Tom Hanks, Steven Spielberg, Elton John, George Michael, Tom Cruise, Nelson Mandela i mnogi drugi. Ukop je obavljen u privatnom okruženju najbliže obitelji i prijatelja. Diani je u ruke stavljena krunica koju je dobila od Bl. Majke Tereze, koja je preminula isti tjedan. Grob se nalazi u Althorpu sjeverno od Londona, na posjedu koji pripada Spencerima, obitelji u kojoj je Diana rođena – otac joj je bio osmi earl (grof) Spencer, a ona je sama već od 14. godine imala titulu Lady Diana Spencer.

Preminuo Luciano Pavarotti
2007. godine preminuo je Luciano Pavarotti, jedan od najpoznatijih opernih pjevača na svijetu. Poticao iz glazbene porodice. Prije nego što se počeo baviti glazbom, bavio se pedagogijom i želio je biti učitelj. To je i radio pune dvije godine na Scuola delle Magistrale. 1956. godine odlučuje postati pjevač i počinje uzimati satove pjevanja kod Arrigo Pola u Modeni, a kasnije i kod Ettore Campogalliani u Mantaui. Debitirao je 1961. godine u Reggio nell’Emilia i pobjeđuje na međunarodnim glazbenim natjecanjima. Prvi javni nastup van Italije je imao u Beogradu. Na to slijede pozivi različitih opernih kuća. Tijekom svjetskog nogometnog prvenstva 1990. godine, sa José Carrerasom i Plácidom Domingom formira pjevački trio “Tri tenora”. 1998. godine proglašen je UN-ovim Ambasadorom mira, koristeći svoj status da podigne svijest oko tema kao što su AIDS, dječja prava i siromaštvo. Sakupio je dosta sredstava u humanitarne svrhe i tako zaradio UN-ovu Nanssen medalju koja se svake godine daje osobama ili grupama koje pomažu izbjeglice.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija )

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content