Orahovački kuhar Zoran Putniković i Ivan Đukić iz Osijeka pripremili četvrtu po okusu, a najbolje ukrašenu platu Renesansnog festivala u Koprivnici

Ovogodišnji Renesansni festival u Koprivnici dugo će ostati zapamćen. Zabilježio je rekordan broj posjetitelja i kostimiranih sudionika, neviđene vatrene majstorije Koprivničkih mušketira i haramija, koncert za pamćenje njemačkih Furunkulusa, ostat će svima u sjećanju suze u očima olimpijske pobjednice Sare Kolak kad je u ruke primila renesansno koplje i simultanka šahovskog velikana Garija Kasparova . Uz sav taj spektakl koji je predstavio, Renesansi festival u Koprivnici donio je i nekoliko zanimljivih natjecanja. Jedno o takvih bilo je i natjecanje u srednjovjekovnoj gastronomiji. Na tom natjecanju tradicionalno je sudjelovala i orahovačka Udruga kuhara koju je ove godine predstavljao kuhar Zoran Putniković. Putniković i kuhar Ivan Đukić predsjednik Udruge kuhara Osječko-baranjske županije, imali su tim koji se zvao ”Zmajevi Slavonije” i koji je ostvario dva sjajna rezultata:

-Sudjelovali smo u dvije kategorije i to pripremanje srednjovjekovne plate za Kraljevskog kuhara u konkurenciji osam ekipa iz cijele Hrvatske gdje smo osvojili četvrto mjesto te u ukrašavanju plate prvo mjesto. Naš srednjovjekovni menu sastojao se od pečenog zeca u janjećoj maramici, potom smo imali juhu od kopuna s heljdom te gulaš od divljači. Kolega Đukić je sve maestralno pokrio dekoracijama od voća i povrća. Uvijek je prekrasno biti samo sudionik ovoga festivala u Koprivnici, a moram priznati da samo presretni što smo bili u samom vrhu. Bila mi je čast raditi s Ivanom Đukićem, majstorom dekoracije, a naravno veliko je zadovoljstvo predstavljati svoju udrugu, grad i županiji na ovom najvećem srednjovjekovnom festivalu pa mogu reći i u Europi – rekao je Zoran Putniković. Ivan Đukić iz Osijeka inače aktualni državni prvak i svjetski viceprvak u ukrašavanju voćem i povrćem, dobio je i posebnu nagradu za ukrašavanje koja je ove godine po prvi puta dodijeljena:

-Obzirom da smo imali naravno srednjovjekovnu temu, radio sam zmajevu glavu u od tikve koja se eto jako svidjela stručnom povjerenstvu i jako sam sretan s dobivenom nagradom. Ovaj nastup u Koprivnici, to moram svakako naglasiti je nastavak sjajne, dugogodišnje i prijateljske suradnje naše županijske i orahovačke gradske udruge kuhara. – rekao je Ivan Đukić inače vlasnik Pizzerije ”Lipov Hlad” iz Osijeka koji se ujedno priprema i za Kuharsku olimpijadu koja će biti održana ove jeseni u njemačkom Erfurtu. (www.icv.hr; vg)

0109festivalkoprivnica3

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content