Svjetski dan prve pomoći obilježava se 10. rujna

U subotu, 10. rujna obilježava se Svjetski dan prve pomoći. Pošto je ove godine tema „Prva pomoć i djeca“, Gradsko društvo Crvenog križa Viroviticapodsjeća na značaj educiranja o prvoj pomoći čak i najmlađe. Prva pomoć je vještina koja omogućava djelotvorne i brze intervencije u cilju smanjivanja ozljeda i njihovih posljedica čime se povećavaju šanse za preživljavanjem.
Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prepoznaje djecu kao pružatelje prve pomoći jer oni čine značajan dio zajednice koji ima sposobnost uključivanja u spašavanje života svojih vršnjaka i članova obitelji. Uzimajući u obzir sigurnost i zaštitu djece važno ih je kvalitetno educirati i pripremiti kao bi mogli učinkovito reagirati u situacijama koje zahtijevaju pružanje prve pomoći njima samima, drugoj djeci ili odraslima.
Statistike pokazuju kako hitna medicinska pomoć na mjesto nesreće dolazi najranije za deset minuta nakon poziva. Upravo te prve minute nakon bilo koje vrste nesreće, ključne su za spašavanje života i zato je važno da svatko zna pružiti prvu pomoć i tako povećati šanse za preživljavanje unesrećenoj osobi.
Djeca zauzimaju značajan dio ljudske populacije koja pomaže u oblikovanju bolje sadašnjosti i budućnosti. Pružanjem znanja i prakticiranjem vještina prve pomoći pomažemo osnaživanju i otpornosti generacije,a time i društva i zajednice.

Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content