Predstavnici kosovske lokalne samouprave u posjetu Hrvatskoj

Izaslanstvo lokalne samouprave Republike Kosovo sastavljeno od gradonačelnika, načelnika, predstavnika državnih tijela i Udruge kosovskih općina započelo je 5. listopada trodnevni studijski posjet Hrvatskoj. Domaćin posjeta u čijoj je organizaciji posredovala njemačka razvojna agencija GIZ Udruga je općina u Republici Hrvatskoj, a svrha upoznavanje s praksom i iskustvima gospodarenja otpadom u hrvatskim jedinicama lokalne vlasti.

Predsjednik Udruge Đuro Bukvić i glavni tajnik Bruno Hranić upoznali su izaslanstvo sa strukturom, ulogom i značajem lokalne samouprave u Hrvatskoj i o nužnosti njene racionalizacije. Na srdačnoj dobrodošlici zahvalio se predsjednik kosovske udruge općina Naim Ismajli koji je posebno naglasio važnost prijateljskih odnosa dviju država i udruga lokalne samouprave te naglasio da je kosovsko izaslanstvo zainteresirano za praksu i aktivnosti s kojima se Hrvatska susreće u gospodarenju otpadom.

Nakon pozdrava predsjednika Udruge općina u RH Đure Bukvića u prostorijama Udruge, gosti su posjetili Ministarstvo zaštite okoliša i prirode gdje su ih pozdravili pomoćnica ministra Lidija Runko Luttenberger i v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić. Ondje im je predstavljen zakonski okvir gospodarenja otpadom, obveze gradova i općina kao i rezultati, dostignuća te problemi i prepreke u ovoj globalno izazovnoj oblasti. Skupu se obratio i glavni tajnik Ministarstva okoliša i prostornog uređenja Arben Citaku i zahvalio na dobrim odnosima dviju institucija.

Izaslanstvo s Kosova susrelo se i s čelnicima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu gdje im je prezentirano pružanje, prikupljanje i integracija podataka vezanih uz otpad, održavanje info-sustava, razvoj pokazatelja i pisanje izvješća. U Fondu za zaštitu prirode i energetsku učinkovitost članovi izaslanstva razgovarali su o sustavu povratne naknade, primjerima dobre prakse i uspostavljanju integriranog modela gospodarenja otpadom.

Drugoga dana delegacija će posjetiti grad Zaprešić i općinu Brdovec, a posljednjeg dana boravka gradonačelnici i načelnici Kosova sastat će se s Upravnim odborom Udruge općina.

(www.icv.hr, Udruga općina u RH)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content