Cejlonski cimet – prirodan lijek dragocjeniji od zlata

Koja je vaša prva asocijacija na cimet? Bakina domaća savijača s jabukama, mamini medenjaci ili zimski čaj?
Iako ga danas najčešće koristimo kao začin, starim civilizacijama je bio daleko više od toga.
Cimet ima dugu povijest, a svojevremeno je kao prirodni lijek bio dragocjeniji od zlata. U Bibliji se spominje kao jedan od tri temeljna začina od kojih je Mojsije prema Božjim uputama napravio dragocjeno ulje za sveto pomazanje. Povijesni izvori tvrde da ga je još egipatska kraljica Hatšepsut 1500. godine prije Krista koristila u svojim parfemima.

Ljekovitost cejlonskog cimeta
Zimzeleno drvo cimeta pripada porodici lovora (lat. Lauraceae), a u kori svojih grana krije dragocjena ljekovita svojstva. Unutarnji sloj kore s mladih grana guli se i suši u svrhu proizvodnje ukusnog i ljekovitog začina.
Dobar je izvor ugljikohidrata, proteina i dijetetskih vlakana. Obiluje važnim mineralima poput mangana, kalcija, željeza, bakra, cinka. Sadrži i vitamine C, K, B2 (pirodoksin) i B6 (riboflavin). Bogat je antioksidansima i fenolima koji su nezamjenjivi borci u borbi protiv infekcija.
Drevna kineska medicina koristi ga za liječenje prehlade, glavobolje, mučnine i opće slabosti.

U Ayurvedi je cejlonski cimet prirodni lijek za dijabetes i bolju probavu.
Moderna znanstvena istraživanja potvrđuju da cimet ima pozitivan učinak kod mnogih bolesti.
Ovaj začin može pomoći kod gastritisa, dijabetesa, povišenog kolesterola, gljivičnih i bakterijskih infekcija i mnogih drugih bolesti.

Smanjuje razinu šećera u krvi
Prema istraživanju koje je provela najveća britanska organizacija za oboljele od dijabetesa, Diabetes UK, cejlonski cimet pomaže sniziti razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 1 i 2. Potvrđeno je da konzumiranje do 6 grama dnevno smanjuje razinu glukoze, triglicerida i štetnog LDL kolesterola.

Štiti od Alzheimerove bolesti
Profesor Michael Ovidia u suradnji s ostalim znanstvenicima Sveučilišta u Tel Avivu proveo je istraživanje kojim je potvrđeno da ekstrakt cimeta CEppt, prisutan u kori, prevenira razvoj Alzheimerove bolesti.
Brojne studije dokazale su vezu između cimeta i njegovog utjecaja na mozak – već samo udisanje cimeta potiče moždanu aktivnost.

Zaustavlja napredak multiple skleroze
Čikaško sveučilište Rush donijelo je novu nadu za oboljele od multiple skleroze i to upravo zahvaljujući cejlonskom cimetu.
U studiji znanstvenici su utvrdili da cimet može pomoći zaustaviti napredovanje multiple skleroze, teške bolesti od koje obolijeva sve više mladih ljudi.

Liječi gljivične i bakterijske infekcije
Rezultati studija koje je proveo National Institutes of Health potvrđuju da spoj cinamaldehid prisutan u cimetu ima značajnu ulogu u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija. Njegova redovita konzumacija ublažava simptome infekcija, sprečava njihov razvoj i liječi cijeli organizam na prirodan način.

Osim spomenutog djelovanja potvrđeno je da cejlonski cimet pomaže i kod sljedećih tegoba:

  • ublažava upale i infekcije
  • čisti krv i potiče cirkulaciju
  • eliminira loš zadah
  • pomaže kod probavnih smetnji
  • olakšava menstrualne tegobe
  • pospješuje moždane aktivnosti
  • poboljšava pamćenje
  • ublažava bolove i ukočenost mišića i zglobova
  • prevenira bolesti srca
  • liječi gastritis
  • pospješuje sagorijevanje masnih naslaga
  • ublažava upalu grla i simptome gripe

Nije svaki cimet zdrav
Na tržištu je danas dostupno nekoliko vrsta cimeta.
U dućanima se zbog niske cijene najčešće nudi kasija ili kineski cimet koji sadrži velike količine kumarina, spoja koji može biti štetan za jetru i bubrege.
Za razliku od kineskog, cejlonski cimet je jedini ljekovit i apsolutno siguran.
Cejlonski cimet se dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum (Cinnamomum verum) koja potječe sa Šri Lanke (cejlonski cimet). Danas se njegov grm uzgaja u gotovo svim tropskim regijama u svijetu.
Mlade se grane režu i guli im se kora, a unutarnja kora se suši i oblikuje u štapiće crvenkasto-smeđe boje. Najmanji štapići umeću se u veće, a zatim se jednoliko režu.

Med i cimet – lijek za rak i artritis
Istraživanjem provedenim u SAD-u ustanovljeno je da cejlonski cimet pomaže u borbi protiv mnogih oblika raka jer smanjuje rast, odnosno širenje stanica raka.
Istraživanja provedena u Japanu i Australiji otkrila su da konzumacija cimeta u kombinaciji s medom uspješno liječi rak želuca i kostiju.
Cimet i med pomaži kod suzbijanja leukemije i sprječavaju nastanak i širenje limfoma. Isti se lijek u Europi pokazao djelotvoran i kod druge bolesti – artritisa.
Studija provedena u Danskoj potvrdila je da med i cimet pomažu oboljelima od artritisa već nakon tjedan dana uzastopne terapije. Terapija se sastojala od pola čajne žlice cimeta u kombinaciji s čajnom žlicom meda.
Nakon tjedan dana pacijenti su izjavili da osjećaju olakšanje od bolova, dok su nakon mjesec dana bolovi i simptomi artritisa nestali.

Prehlada i kronični kašalj
Jušnu žlicu meda pomiješajte s četvrtinom čajne žlice cimeta. Konzumirajte tri puta na dan. Kašalj i simptomi prehlade trebali bi nestati nakon tri dana.

Povišen kolesterol
Tri čajne žlice cimeta i dvije jušne žlice meda prelijte s 4 dcl čaja (preporučuje se zeleni čaj). Pijte tri puta na dan.
Potvrđeno je da ta mješavina već dva sata nakon konzumacije snižava kolesterol za čak deset posto.

Gubitak suvišnih kilograma
Pola čajne žlice cimeta prelijte šalicom vruće vode, poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta. Kada se ohladi, dodajte žlicu meda. Pola šalice popijte pola sata prije spavanja, a drugu polovicu poklopite i ostavite u frižideru te popijte ujutro natašte, pola sata prije obroka (bez podgrijavanja).

Rak želuca i kostiju
Mješavinu jedne čajne žlice cejlonskog cimeta i jedne jušne žlice meda konzumirajte tri puta na dan trideset dana.

Opadanje kose
Pomiješajte jednu čajnu žlicu cimeta, jednu jušnu žlicu meda i malo toplog maslinovog ulja. Tu smjesu nanesite na kosu, ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim kosu isperite.

Neugodan zadah
U čašu mlake vode umiješajte po 1 čajnu žlicu meda i cimeta i tom tekućinom ispirite usnu šupljinu.

Ubodi insekata
Pomiješajte dvije jušne žlice mlake vode, jednu jušnu žlicu meda i jednu čajnu žlicu cimeta. Smjesu utrljajte na mjesto uboda. Nakon minute ili dvije bol bi trebala prestati kao i neugodni simptomi pečenja ili svrbeža.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content