Čelnici Udruge općina kod ministrice Žalac: Izmjene zakonske regulative pridonijet će regionalnom razvoju i većoj apsorpciji EU sredstava

Kako bi Hrvatska uspješno povlačila sredstva iz EU fondova i učinkovito upravljala regionalnim razvojem, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac najavila je u razgovoru s čelnicima Udruge općina u RH izmjene zakonske regulative te jačanje suradnje i koordinacije svih tijela u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondova. Važnu ulogu u ostvarenju ovih ciljeva imat će hrvatske općine, a kako bi im predstavila svoje prve korake u smjeru najavljenih promjena, ministrica se sastala s predsjednikom Udruge općina u Republici Hrvatskoj Đurom Bukvićem, dopredsjednikom Martinom Baričevićem i glavnim tajnikom Brunom Hranićem.

Ministrica Gabrijela Žalac najavila je kako će Ministarstvo raditi izmjene Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske te nekoliko podzakonskih akata, ali i donijeti novi Zakon o potpomognutim područjima. Još jedan važan alat koji će pridonijeti učinkovitijem upravljanju EU sredstvima jest Baza projekata.

– Zakonskom regulativom obvezat ćemo državne i javne ustanove da se ubuduće svi projekti na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini unose u Bazu projekata. Jedino tako možemo kvalitetno upravljati EU sredstvima i ravnomjerno ih raspodijeliti na razini države – izjavila je ministrica.

Predstavnici Udruge općina pozdravili su najavljene promjene i složili se da su dobro uređen sustav i suradnja na svim razinama najbolji put do povećane apsorpcije sredstava iz EU fondova. Također su izrazili zadovoljstvo činjenicom da je ministrica Žalac uz županije i gradove, prepoznala i općine kao važne čimbenike regionalnoga razvoja.

(www.udruga-opcina.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content