IZ VIROVITIČKOG LISTA: Virovitičanka Sanja Mijac ima jedan od tri najbolja gastro bloga u Hrvatskoj

* Često polazim od onoga što mi se jede; ukoliko mi se jede nešto s makom, ispeći ću kolač s makom. Sama inspiracija za točan recept je najčešće kombiniranje nekoliko recepata u jedan. Obožavam starinske kolače naših baka pa često zavirim i u stare kuharice kako bih iskopala neki kolač koji nas sve vraća u neke bezbrižne dane, kaže Sanja Mijac

Prema rezultatima prvog istraživanja vezanog uz blogersku zajednicu u Hrvatskoj koji je provela agencija Dialog komunikacije, jedan od tri najbolja gastro bloga ima mlada Virovitičanka Sanja Mijac. Riječ je o blogu Domaćica.com.hr na kojem ćete pronaći niz korisnih savjeta, gastro priča i kreativnih ideja te prije svega praktične i brze recepte – od hladnih i toplih predjela, glavnih jela i deserta do zimnice. Domaćica.com.hr je blog s provjerenim tradicionalnim i modernim receptima prilagođenima našem podneblju.
Vlasnica bloga Sanja Mijac u ovu gastronomsku avanturu uputila se prije otprilike četiri godine, a kuhanje joj je tada bilo strano.
– Ideju mi je dala prijateljica koja je rekla da bih trebala početi pisati blog kako bi svi lakše došli do mojih recepata, da me više ne moraju stalno ispitivati recept za ovo ili ono. Meni se ideja svidjela odmah na prvu i blog je bio vani za otprilike tjedan dana. Nisam znala kuhati, kao ni peći kolače, to su sve bili moji prvi koraci. Vrlo brzo sam se ozbiljno zainteresirala za to i odlučila učiti, zapisivati sve online – kazala je Sanja.

sanja_mijac_1

INSPIRACIJA ZA RECEPT JE KOMBINIRANJE NEKOLIKO RECEPATA U JEDAN

Sanja kaže da svoju inspiraciju za pojedini recept pronalazi polazeći prije svega od onoga što joj se tada jede.
– Često polazim od onoga što mi se jede. Ukoliko mi se jede nešto s makom, ispeći ću kolač s makom. Sama inspiracija za točan recept je najčešće kombiniranje nekoliko recepata u jedan. Obožavam starinske kolače naših baka, pa često zavirim i u stare kuharice kako bih iskopala neki kolač koji nas sve vraća u neke bezbrižne dane – ističe Sanja.
Sanja kaže kako više voli jesti slano, a peći slatko. Jedna od najdražih joj je upravo naša domaća tradicionalna kuhinja.
– Više preferiram slano. Volim jesti razne pogačice, s čvarcima, poderane gaće, žličnjake i slično.
Što se tiče omiljenih namirnica u kuhinji, Sanja kaže da joj ih je vrlo teško izdvojiti.
– Obožavam sve voće i povrće, ne mogu izdvojiti najdraže namirnice među njima. Trudim se svake subote obići našu virovitičku tržnicu i trenutačno kući ne idem bez jabuka, ljubičastog luka, rukole i poriluka – naglašava Sanja.
Ali, ipak je izdvojila za nas svoj omiljeni recept.
– Trenutačno je to onaj za tortu od bundeve s kremom od sira koji tek čeka svoju objavu na blogu – kaže Sanja.
Mlada virovitička gastro blogerica kaže da ne podliježe kompliciranim rješenjima u kuhinji.
– Volim jednostavne, brze i fine recepte s jednostavnim namirnicama. Zato volim našu tradicionalnu kuhinju koja je najbolji dokaz da se od samo nekoliko običnih sastojaka može napraviti savršeno ukusno jelo – ističe Sanja Mijac koja je svoj gastroblog pokrenula iz hobija, a danas je on njezin posao i oduzima joj dosta vremena.

NAŠA KUHINJA JE PRAVI DOKAZ DA SE OD JEDNOSTAVNIH NAMIRNICA MOGU KREIRATI NAJFINIJA JELA I KOLAČI

Sanja je sudjelovala i u izradi kuharice “Gastro putovanje Virovitičko-podravskom županijom” čiji je cilj promocija vrijednosti ovoga kraja koji je poznat po bogatoj gastronomskoj tradiciji. Kuharicu su osmislili djelatnici Virovitičko-podravske županije, a upravo uz pomoć Sanje Mijac i fotografa Matije Turkalja pretvorena je u vrhunski gastro uradak tradicionalnih hrvatskih recepata.
– Jako volim naše podneblje i namirnice koje ovdje uspijevaju i što se sve s njima može. Naša kuhinja je topla i mirisna, pravi dokaz da su naše bake i prabake od jednostavnih namirnica znale kreirati najfinija jela i kolače. To su recepti koji su i danas nenadmašni – umijeće kuhanja da se od svega nekoliko sastojaka stvori savršeno ukusno jelo u kojem će i generacije kasnije pronalaziti svoju sreću i u njihovim okusima skrivati proživljena sjećanja – kaže Sanja.
Prema rezultatima prvog istraživanja vezanog uz blogersku zajednicu u Hrvatskoj koji je provela agencija Dialog komunikacije, jedan od tri najbolja gastro bloga ima mlada Virovitičanka Sanja Mijac.
– Za mene je ta titula dokaz da sve što radite trebate raditi s ljubavlju i na način na koji vi mislite da je najbolje, ne treba ići proračunato ni u šta, već se jednostavno voditi srcem, jer ono će nam u životu donijeti najbolje stvari, poput ove nagrade meni. Ova nagrada je i dokaz da se trud i volja uvijek isplate i da uvijek trebamo težiti boljem – zaključuje Sanja Mijac.

(www.icv.hr, mb; foto: Matija Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content