Od 1. siječnja veća plaća za državne službenike i namještenike

Predstavnici Vlade i sindikata državnih službi potpisali su u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava dodatak Sporazumu o osnovici plaće za državne službenike i izmjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kojima im je omogućen rast plaća u idućoj godini za šest posto, i to u tri navrata po dva posto – od 1. siječnja, 1. kolovoza i 1. studenoga. Riječ je o dodatku sporazumu kojim je rast osnovice za plaće vezan uz rast BDP-a za više od dva posto u dva tromjesečja uzastopno.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić zahvalio je socijalnim partnerima i istaknuo da je rješenje do kojeg su došli plod kompromisa Vlade i sindikata te konstruktivnog pristupa pregovorima. – Siguran sam da smo otvorili dobar smjer u izgradnji socijalnog dijaloga i partnerstva u Hrvatskoj i to je sigurno zalog za naše buduće razgovore – istaknuo je Ćorić.

Upitan znači li možda sklapanje sporazuma s državnim službama da je Vladi važniji represivni aparat od, primjerice, učenika ili liječnika, Ćorić je odgovorio kako su Vladi, premijeru i ministrima jednako važni svi službenici – i oni u državnim i u javnim službama.

– U siječnju nas očekuju razgovori s predstavnicima sindikata javnih službi i nadamo se i uvjereni smo da ćemo u razgovoru o Temeljnom kolektivnom ugovoru naći rješenje na zadovoljstvo obiju strana – rekao je Ćorić.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić drži da su postigli dobar sporazum, iako će uvijek biti nezadovoljnih, dodavši kako je isplata božićnice dio dogovora, a ne samo dodaci, te da je postavljen dobar temelj za početak novog kolektivnog pregovaranja za državne službenike i namještenike.

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je da je obavljena preraspodjela sredstava do pet posto po pojedinim proračunskim stavkama kako bi se našla potrebna sredstva i izdan je nalog za isplatu, tako da su zaposlenici u državnim i javnim službama trebali odmah dobiti i božićnicu. Na upit koliki će teret za državni proračun biti povećanje osnovice u državnim službama, Marić je rekao kako će to biti na razini od 250 milijuna kuna.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša posebno je zahvalio medijima na praćenju i korektnom izvještavanju i kada nisu bili u mogućnosti iznositi pojedinosti sa sastanka. Pleša je dodao kako će božićnica biti isplaćena i javnim vatrogasnim postrojbama, jer se i na njih primjenjuje kolektivni ugovor za državne službenike. (www.glas-slavonije.hr, Fotografija: Ilustracija, www.moj-posao.net)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content