Hrvatski duhani isplatili proizvođačima gotovo 50 milijuna kuna

Hrvatski duhani isplatili su na kraju kalendarske godine svojim proizvođačima svu otkupljenu količinu duhana tipa svijetla virginia i burley. Ukupno je do 20. prosinca proizvođačima na cijelom području proizvodnje duhana isplaćeno 49 milijuna kuna, što je deset milijuna više nego 2015. godine i to je ujedno jedna od najvećih isplata za duhan u posljednjih nekoliko godina.

Uz to je dodatno isplaćeno gotovo 300 tisuća kuna kroz participaciju troškova za provođenje mjere navodnjavanja te 1,2 milijuna kuna kao poticaj za ostvarene prinose iznad dvije tone po hektaru, a u cilju podizanja prinosa i suzbijanja ilegalne trgovine duhanom.

– S obzirom na sve obavljene isplate, prosječna cijena duhana tipa svijetla virginia najviša je u povijesti i uz sve dodatke iznosi 12,20 kuna po kilogramu. Iz vlastitih sredstava odobrili smo i dugoročne investicije proizvođačima duhana u iznosu od 4,5 milijuna kuna u svrhu povećavanja površina pod navodnjavanjem, kupovine poljoprivrednog zemljišta, ulaganja u sušne kapacitete i opremu za proizvodnju duhana – istaknuo je Zlatko Pleša, direktor Hrvatskih duhana.

Otkup duhana tipa burley zbog loših klimatskih uvjeta završit će tijekom siječnja 2017., kada će biti isplaćene i preostale količine duhana, najavljeno je iz Hrvatskih duhana.

(Hrvatski duhani; foto: I. Šemper)