Ipak “dekorativni” snježni pokrivač za Božić

Prema riječima našeg meteorologa Kristijana Paljara, za Božić bi nas mogao iznenaditi “dekorativni” snježni pokrivač.

Danas je vjerojatnost ostvarivosti prognoziranja vremena za Badnjak i Božić umjerena oko 40%. Bez brige, uobičajena južina koja je „krojila“ vremenske uvjete pred Badnjak i Božić posljednjih 9 godina ove 2016. godine će izostati.

Temperature zraka u danima pred nama, vjerojatno i do kraja prosinca 2016. godine biti će u granicama ili nešto niže u odnosi na višegodišnji prosjeke.

Trenutno od 1. do 16. prosinca na području VPŽ imamo hladniju temperaturnu anomaliju za oko -0.8°C do -1.8°C. Hladniji vremenski period nastavit će se do kraj prosinca.

Dok je kod prognoziranja temperature zraka na prognostičkim izlazima gotovo sigurno iščitati što i kako. Kod prognoziranja oborina stvari se kompliciraju.

Dominacija polja povišenog tlaka zraka (anticiklone) na području Hrvatske pa tako i VPŽ prisutna je od početka prosinca. Tu i tamo „brzinski“ preko nas pođe gdje koja oslabljena fronta, ali bez ciklonalnih aktivnosti.

Na sinoptičkom polju stvari se polako mijenjaju, to jest numerički prognostički izlazi počinu „crtati“ ciklonalnu aktivnost sredinom idućeg tjedna. I dalje se sa sigurnošću ne može pozicionirati centar ciklone i putanja.

Od 19. prosinca do 23. prosinca sve su izglednije oborine, uglavnom u obliku snijega. Snježni pokrivač je nezahvalno prognozirati.

Ako je vjerovati trenutnim prognostičkim izračunima ne očekujemo značajniji snježni pokrivač, već dekorativni snježni pokrivač na području VPŽ.

Lopate za snijeg nam vrlo vjerojatno neće trebati.

Nakon „dugih“ 9 godina ove 2016. godine imamo vrlo velike šanse za dekorativnu Božićnu bjelinu. I to onu snježnu.

Još uvijek postoji vjerojatnost promjena na sinoptičkom polju u danima pred nama, tako da ćemo i dalje pomno analizirati i naravno obavještavati vas o izgledima Božićne bjeline ove 2016. godine.

Nova godina i još malo dalje

Vrlo vjerojatno hladna, kao i protekle ali suha. Prva dekada siječnja 2017. godine oborinama bi trebala biti intenzivnija.

Ako ćemo vjerovati Lucijinim brojanicama siječanj i veljaču 2017. godine trebalo bi obilježiti hladnije vrijeme osobito veljaču. U siječnju manje oborina dok bi u veljači oborina trebalo biti nešto više. Sezonski prognostički izlaz ECMWF tijekom siječnja i veljače 2017. godine temperature zraka „vidi“ prosječne ili neznatno više. Te oborina u granicama prosjeka ili neznatno više. (www.icv.hr; kp; foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content