Iz Virovitičkog lista: Šatavari – najbolji lijek za žene

Šatavari ili shatavari (lat. Asparagus racemosus) biljka je penjačica, visoka do dva metra, koja raste na šljunčanim i stjenovitim šumskim područjima većih nadmorskih visina.
Zbog brojnih ljekovitih svojstava bere se već tisućama godinama diljem Šri Lanke, Indije i Himalaje.
Ova vrijedna biljka se u ajurvedskim tekstovima preporučuje za liječenje želučanih, probavnih i živčanih bolesti te brojnih ženskih tegoba.
Na raznim jezicima biljka nosi i različite nazive, a najpoznatija je pod imenom šatavari, što na drevnom sanskrtu znači „lijek za stotinu bolesti“. Često se i poetično opisuje kao biljka „koja posjeduje stotinu muževa“, upućujući pritom na njezin pomlađujući učinak za ženske reproduktivne organe.
Iako je dobro poznato da blagotvorno djeluje na ženske tegobe, šatavari zapravo pomaže kod široke lepeze bolesti pa može biti korisna i muškarcima.

Asparagus racemosus

Najbolji lijek za ženske tegobe
Šatavari je uistinu prirodni dar ženama. Najpoznatiji je po svojim pomlađujućim odlikama koje izvrsno djeluju na ženske reproduktivne organe.
Koristi se za liječenje bolesti rodnice, vrata maternice, neplodnosti, prijetećeg pobačaja, vaginalnih infekcija, gubitka libida te kod problema u menopauzi.
Održava ravnotežu hormona, zdravi PH rodnice, regulira menstruaciju i ovulaciju.
Uklanja simptome predmenstrualnog sindroma (razdražljivost, nadutost, grčeve), ublažava bol i kontrolira gubitak krvi tijekom mjesečnice.
Izvrstan je za žene koje planiraju trudnoću jer povećava plodnost, potiče proizvodnju zdravih jajnih stanica, hrani i jača maternicu te priprema organe za začeće.
U trudnoći ublažava jutarnje mučnine, a nakon porođaja učinkovito čisti maternicu. Potiče normalnu laktaciju tijekom perioda dojenja.
Uvelike pomaže i ženama srednje dobi – smanjuje simptome perimenopauze (nagle promjene raspoloženja, iznenadne napade vrućine, vaginalnu suhoću).
Obiluje fitoestrogenima pa je idealan u slučajevima manjka prirodnih estrogena.
Nadomješta hormone u menopauzi ili kod žena kojima je operativno uklonjen neki od reproduktivnih organa.

Opširnije u Virovitičkom listu…

(alternativa-za-vas.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content