Optužnica za ratni zločin: Za strahote počinjene u Voćinu 1991. godine optuženo 
29 osoba

Zbog ratnog zločina u Voćinu i okolici protiv civilnog stanovništva i uništavanja povijesnih spomenika, zagrebačko tužiteljstvo optužilo je 29 pripadnika paravojnih formacija pobunjenog srpskog stanovništva, među njima i osmoricu zapovjednika koji su naređivali uhićenja, zlostavljanja, pljačku i ubijanja hrvatskih civila, pri čemu je ubijeno 47 civila i tri zarobljena pripadnika MUP-a i ZNG-a.

Stavlja im se na teret da su na području Voćina, Huma i Kraskovića od sredine srpnja 1991. do sredine prosinca 1991. ubili 50 osoba. Samo u jednoj noći, 13. na 14. prosinca 1991., ubijen je 31 civil, izvijestilo je u petak Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama.

Žrtve su bile surovo i bestijalno zlostavljane, a potom ubijene ne samo hicima iz vatrenog oružja već su neke žrtve ubijene udaranjem čeličnim lancima, zabadanjem čavala u prsni koš, udarcima sjekirom u glavu, a neke žrtve su zaklane nakon čega su njihova tijela zapaljena, navodi tužiteljstvo.

Okrivljene su sumnjiči i da su u noći na 14. prosinca 1991. iz tenkova ispalili više topovskih granata u toranj Župne crkve Svete Marije u Voćinu i djelomično ga urušili, nakon čega su aktivirali eksploziv i minirali crkvu u kojoj se nalazila prethodno uskladištena velika količina streljiva i eksploziva uslijed čega je crkva uništena do temelja. Riječ je o velikogotičkoj jednobrodnoj crkvi iz 15. stoljeća koja je 1962. upisana u registar kao spomenik kulture.

Prema sumnjama tužiteljstva, okrivljenici su također nezakonito kao taoce uzimali civile koje su odvodili u „milicijsku stanicu“ u Voćinu gdje su ih tukli, mučili, izgladnjivali i prislanjali im oružje na glavu te prijetili ubojstvima.

Optužnicom se osmoricu okrivljenika – inicijala B. R., R. B., B. L., Z. M., M. E., M. C., M. S. i LJ. N. tereti da su kao zapovjednici paravojnih formacija, također optuženim, podređenim pripadnicima tih srpskih formacija naređivali da nezakonito uhićuju hrvatske civile, uzimaju ih kao taoce, pljačkaju civilno stanovništvo, surovo i bestijalno zlostavljaju, muče i ubijaju civile i ratne zarobljenike te ruše kuće i gospodarske objekte stanovnika hrvatske nacionalnosti, kao i sakralne objekte.

Neki od zapovjednika su i osobno sudjelovali u mučenjima i ubojstvima civila, dok su njima podređeni pripadnici njihovih postrojbi u skladu sa zajedničkim planom postupali po tako dobivenim naredbama. Okrivljenici su u cilju zajedničkog plana pljačkali civilno stanovništvo oduzimajući im osobne automobile, traktore, novac, i sve druge vrjednije stvari, navodi tužiteljstvo.

Stavlja im se na teret da su i zapalili, minirali i uništavali gospodarske objekte, ali i kuće i gospodarske zgrade stanovnicima hrvatske nacionalnosti. Prema civilima su nečovječno postupali uskraćujući im medicinsku skrb i opskrbu osnovnim živežnim namirnicama tjerajući ih na prisilni rad i obavljanje najtežih poslova kao i zabranjujući im da svoje mrtve i ubijene pokapaju na mjesnom groblju.

Državno odvjetništvo napominje da su za kaznena djela ratnog zločina na području Voćina do sada V. S. i S. B. pravomoćno osuđeni te im je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvadeset godina, dok je doktor M. V. pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem bolesnika. (hina.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content