Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković održao sastanak s predstavnicima Hrvatske zajednice županija te udruga gradova i općina

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak, 19. prosinca s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina, te je ovo prvi puta da su se premijer i svi ministri sastali sa svim relevantnim akterima iz jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Na sastanku je između ostalih, bila i obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije, Sanja Bošnjak.

Naglasio je kako je za ravnomjeran razvoj i normalno funkcioniranje središnje državne vlasti izrazito važno da Vlada i predstavnici lokalnih i regionalnih jedinica usko surađuju i redovito komuniciraju. Sukladno toj potrebi, premijer je naglasio kako će se ubuduće ovakvi sastanci održavati najmanje jednom godišnje. U tome su ga podržali i svi ministri koji su također istaknuli kako su im bitne informacije s terena, a upravo im navedene jedinice mogu to pružiti.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk se zahvalio premijeru što je pozvao predstavnike općina, gradova i županija na sastanak i rekao kako županije neće odustati od decentralizacije: „Odlučni smo postati nezaobilazna karika u promišljanju budućeg ustroja Republike Hrvatske. Snažno i dalje zagovaramo jačanje ovlasti i nadležnosti županija te mogućnost da barem jednim dijelom sami odlučujemo o prihodima i oblikovanju proračuna.“ rekao je predsjednik Pauk i dodao kako su županije spremne preuzeti urede državne uprave te dogovoriti modele decentralizacije školstva.

„Sigurni smo da se decentralizacija može najbolje, najbrže i najefikasnije provesti unutar postojećeg županijskog sustava i na tome ćemo se zalagati i dalje.“ zaključio je predsjednik Pauk.
Osim rasprave o ključnim temama iz područja lokalne i regionalne vlasti, bila je ovo prilika da župani premijeru prezentiraju sve strateške projekte njihovih županija.

(www.hrvzz.hr, Fotografije: vlada.gov.hr)

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”12641″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]