Tolušić: Poljoprivredno zemljište u najhitnijem roku bit će dano općinama i gradovima na upravljanje

– Ministarstvo poljoprivrede je ministarstvo koje pripada općinama i zbog toga komunikacija između tog tijela i jedinica lokalne samouprave mora bi kvalitetna i na visokoj razini, i neće biti niti jednog pravilnika za korištenje pojedinih mjera, a da se prije toga ne konzultiramo s vama –  izjavio je u petak 9. prosinca na izvještajnoj skupštini Udruge općina u Republici Hrvatskoj ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić obraćajući se okupljenim načelnicima i najavivši pritom da će poljoprivredno zemljište u najhitnijem roku biti dano općinama i gradovima na upravljanje i raspolaganje.

Ministar državne imovine Goran Marić obećao je da će se državna imovina u najvećoj mogućoj mjeri aktivirati u svrhu poduzetništva i investicija kao i da će se ubrzati svi procesi raspolaganja imovinom. Ministar drži da ministarstvo kojem je na čelu može biti prvorazredni instrument za balansiranu regionalnu i lokalnu politiku pod uvjetom da se problemu priđe međuresorski.

Redovnoj godišnjoj skupštini UORH-a obratili su se i pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Milan Rezo koji je zatražio potporu lokalne samouprave u izuzetno važnom pitanju reforme katastra i zemljišnih knjiga kao preduvjeta investiranja, državni tajnik u ministarstvu uprave Mihovil Škarica naglasio je potrebu daljnje decentralizacije državne uprave i iskorištavanja lokalnih potencijala, pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica naglasila je kako su općine neprocjenjivo važan partner ministarstva u unaprjeđenju kvalitete turizma, a župan Međimurske županije Matija Posavec je pozdravio skup u ime Hrvatske zajednice županija te napomenuo da su pojednostavljenje procedura i transparentnost važni za uspjeh lokalnih zajednica.

U uvodnoj riječi, kao i prigodom analize trenutnog stanja u hrvatskoj lokalnoj samoupravi, predsjednik Udruge općina u RH Đuro Bukvić naglasio je da udruga koja okuplja lokalne samouprave i čelnike svih političkih opredjeljenja želi biti ravnopravnim partnerom u procesu donošenja zakona.

– Želimo reforme, želimo fiskalno-funkcionalnu decentralizaciju, ali inzistiramo da nas se pita za mišljenje jer mi najbolje znamo koji i kakvi problemi tište zajednice u kojima živimo i koje predstavljamo.

Bukvić je naglasio trend depopulacije sela koji treba zaustaviti, zatražio da resorna ministarstva objave strategije i jasne planove kad su u pitanju toliko nužni reformski potezi kako bi se zajedničkim angažmanom došlo da do najboljih rješenja.

Skupština je prihvatila izvješće o radu i financijski plan za 2016. kao i plan rada i financijski plan za 2017. godinu.

(www.udruga-opcina.hr)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content