Dogodilo se na današnji dan – 24.1.

41. – Ubijen Gaius Caesar.
Sumanuti rimski car Gaius Caesar, znan i kao Kaligula, nakon što je konja proglasio rimskim senatorom i zapalio cijeli grad, prema legendi skladajući stihove uz liru pritom, dojadio je svojim podanicima i ubijen je na današnji dan 41. godine prije Krista. Naslijedio ga je Klaudije, fizički deformirani nećak nešto prilagođenijeg uma.

1848. – James W. Marshall pronašao zlatnu žilu kraj Sacramenta.
Divlji zapad nikad ne bi bio tema tolikih filmova da James W. Marshall nije na današnji dan 1848. godine pronašao zlatnu žilu u Sutters Millu kraj Sacramenta. Dok su se Europljani bunili protiv svojih careva i dizali revolucije, Amerikanci, novopečeni i oni s par generacija iza sebe pohrlili su u Kaliforniju, zastajući često putem što je dovelo do naseljavanja srednjeg dijela SAD, doma svih kaubojaca.

1906. – Eduard Slavoljub Penkala patentirao prvu mehaničku olovku na svijetu.
Imao je 800 zaposlenih radnika u tvornici i izvozio je u 70 zemalja svijeta, pa je njegova tvornica u to doba bila jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora u svijetu. Bavio se i zrakoplovstvom te je na Črnomercu ishodio otvaranje prve zračne luke u Zagrebu. Umro je prerano, u 51. godini života.

1961. – Dogodila se nuklearna nesreća u naseljenom dijelu SAD-a,
kad se srušio američki bombarder tipa B-52 “Stratosferska tvrđava” koji je nosio termonuklearno oružje. Naime, bombarderu je u zraku počelo istjecati gorivo kroz rupu na spremniku. Posada je odlučila napustiti zrakoplov pomoću izbacivajućih sjedala. Avion se srušio u polje nedaleko od gradića Goldsboroa u Sjevernoj Karolini. U bombarderu su bile dvije nuklearne bombe od 3.8 megatona. Na jednoj od bombi aktiviralo se pet od šest mehanizama aktivacije. Srećom, šesti mehanizam ju je spriječio da eksplodira. Druga je bomba pala velikom brzinom u blatno tlo jednog polja i zabila se duboko u zemlju. Napravljena su iskopavanja da bi se izvadio sav nuklearni materijal iz tla, no zbog velike količine vode nakon nekog vremena se odustalo. Čini se da je jedan dio bombe ostao u zemlji, na dubini od otprilike 17 metara. Američko zrakoplovstvo kupilo je to zemljište zbog sigurnosnih razloga.

1965. – Preminuo Winston Churchill,
britanski državnik u svom londonskom domu na adresi Hyde Park Gate 29. Uzrok smrti bila je serija moždanih udara, koji su započeli već godinama prije i vezali ga za krevet. Zanimljivo je da je umro točno na isti dan kad i njegov otac, samo 70 godina kasnije. Inače, otac mu je bio britanski aristokrat Lord Randolph Churchill (sin vojvode od Marlborougha), a majka poznata američka ljepotica Jenny Jerome. Churchillu je pred kraj života ponuđena titula vojvode od Londona (vojvoda je najviša aristokratska titula u Velikoj Britaniji), no on je to odbio zbog svog sina koji onda ne bi mogao sjediti u Donjem domu Parlamenta (morao bi biti u Domu lordova). Churchill je pokopan u malom gradiću Bladon, nedaleko od palače Blenheim u kojoj je i rođen i koja je već stoljećima dom vojvoda od Marlborougha, Churchillovih rođaka.

Rođendani
1917. – Ernest Borgnine, američki glumac
1941. – Neil Diamond, američki pjevač, gitarist i skladatelj
1986. – Mischa Barton, englesko-američka glumica i model

(www.icv.hr; foto:toz-penkala.hr))