Dogodilo se na današnji dan – 3.1.

1496. – Leonardo da Vinci neuspješno testirao svoj leteći stroj. Kao znanstvenik Leonardo se uzdizao iznad svih svojih suvremenika. Bio je slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer. Njegove znanstvene teorije, kao i njegove umjetničke inovacije, bile su bazirane na pažljivom promatranju i preciznom dokumentiranju. Čovjekov let je bio problem na kojem je Leonardo radio intenzivno punih 25 godina. Na žalost nije mu uspjelo otkriti tajnu pogonske snage pri letu, tako da se čini da su njegova promatranja i njegova nastojanja u proučavanju ptičjeg leta ostala bez učinka. Njegove leteće naprave, iako se nisu mogle koristiti u praksi, utemeljile su zvučne zakone aerodinamike.

1870. – Započeta gradnja Brooklynskog mosta. Riječ je o jednom od najstarijih visećih mostova u SAD-u. Njegova dužina je 1825 metara. Spaja Manhattan i Brooklyn preko rijeke East River.

1925. – Benito Mussolini (1883. – 1945.) uvodi diktaturu u Italiju. Musssolini je bio talijanski političar, državnik, fašistički vođa (Duce) i diktator od 1925. do 1943. Političku karijeru započeo je kao socijalist postavši jedan od istaknutih vođa talijanske ljevice. U vrijeme 1. svjetskog rata sve se više razilazi sa stranačkim kolegama zbog svojeg zagovaranja talijanske intervencije na strani Antante. 1919. s istomišljenicima osniva Fašističku stranku koja se brzo razvija i sve više približava desnici pri čemu se i Mussolini udaljava od ranijih ideja. Nakon osvajanja lokalne vlasti i pohoda na Rim 1922. godine postaje premijer, a raznim represivnim i autoritarnim mjerama do 1925., i talijanski diktator.
1959. – Aljaska službeno postala 49. američka država. Aljaska je poluotok na sjeverozapadu Sjeverne Amerike, površine oko 1,5 milijun kvadratnih kilometara, a na tom prostoru živi 736 732 stanovnika (2014.). Hladna subpolarna klima uzrok je sirovim uvjetima života. Važnost Aljaske uvjetovana je strateškim položajem i velikim rudnim (osobito zlato i srebro) i šumskim bogatstvom, te ribolovom.

Rođendani

1892. – John Ronald Reuel Tolkien, engleski pisac, poznat po trilogiji “Gospodar prstenova”
1956. – Mel Gibson, američko-australski redatelj, glumac i producent, poznat po ulogama u filmovima Pobješnjeli Max, Smrtonosno oružje. Režirao je i glumio u Oscarom nagrađenom filmu Hrabro srce.
1969. – Michael Schumacher, najuspješniji vozač Formule 1 svih vremena. Sedmerostruki prvak svijeta, pobjednik 91 Grand Prix utrka te vlasnik još niza rekorda u svijetu Formule 1. 29.12.2013. godine doživio je nesreću tijekom skijanja u Meribelu. U komi je proveo 159 dana, nakon čega ostaje prikovan za krevet te se liječi na svom imanju u Švicarskoj.

(wwww.icv.hr, foto:www.ibtimes.com.au)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content