Dogodilo se na današnji dan – 4.1.

1698. – Izgorjela palača u londonskom Whitehallu, koja je od 1530. bila sjedište engleskih monarha. Od vatre je ostala pošteđena samo zgrada za bankete dok je ostatak u ono vrijeme najveće europske palače potpuno uništen. Ono što je od njezine veličine ipak ostalo je ime koje nosi ulica u kojoj se nalazi administrativno središte britanske vlade.

1847. – Američki inovator i industrijalac Samuel Colt na današnji dan po prvi je put prodao jedan od svojih poznatih revolvera vladi SAD-a. Coltu je narudžba od tisuću komada, koliko su teksaški rendžeri tražili za potrebe Meksičko-američkog rata, došla kao naručena jer je prije nje ostao bez posla. Nakon isporuke prvih, naručeno je još tisuću komada revolvera što je Coltu omogućilo otvaranje tvornice, a nedugo nakon toga uslijedila je i kalifornijska zlatna groznica što je rezultiralo procvatom posla cijeloj branši oružara.

1958. – Izgorio ruski Sputnik 1, prvi satelit koji je čovjek poslao u Zemljinu orbitu. Lansiran je 4. listopada 1957., a na današnji je dan 1958. godine izgorio prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu nakon prijeđenih 60 milijuna km i tri mjeseca u Zemljinoj orbiti od kojih je prva dvadeset i dva dana emitirao radio signale na frekvencijama 20.005 i 40.002 MHz koje su mogli pratiti brojni radio amateri širom svijeta.

2004. – NASA-in rover Spirit uspješno sletio na Mars.

Rođendani
1643. – Isaac Newton, engleski fizičar, matematičar i astronom
1785. – Jacob Grimm, njemački književnik, poznat po objavljivanju zbirka bajki s bratom Wilhelmom
1809. – Louis Braille, francuski tvorac pisma za slijepe
1932. – Fabijan Šovagović, hrvatski glumac čiji je rad obilježio i odredio smjer i kvalitetu hrvatskog glumišta tijekom nekoliko desetljeća
1960. – Michael Stipe, frontman američke grupe R.E.M.
1963. – Till Lindemann, pjevač grupe Rammstein

(www.icv.hr,foto:ilustracija)