Emina Kovač, ravnateljica RA VIDRA: U protekloj godini iz naše agencije izašao jedan od najvećih projektnih prijedloga u povijesti postojanja

Iza Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA još je jedna uspješna godina tijekom koje se radilo na nizu projekata od kojih su neki u provedbi, a za ostale se čeka odobrenje. Osim na projektima vezanima uz Program ruralnog razvoja kojima je cilj ulaganje u proizvodnju i podizanje konkurentnosti naših poljoprivrednika i gospodarstvenika, tu su i projekti kroz koje će se ulagati u podizanje zdravstvenih standarda i smanjenja listi čekanja, zatim projekti vezani u školstvo, ali i oni koji će pozicionirati Virovitičko-podravsku županiju na turističkoj karti Republike Hrvatske. Također, nastavilo se raditi i na stvaranju poduzetničke klime kako bi naši poduzetnici bili konkurentni na tržištu rada.

Ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač ukratko se osvrnula na proteklu godinu i najznačajnije projekte, kao i planove za 2017.

Prošle godine su kroz VIDRA-u, između ostaloga, prošle dvije prijave sustava navodnjavanja, a stigle su i dugo očekivane odluke prvog natječaja za provedbu operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”.

– Riječ je dugo očekivanim odlukama jer su se pojavile poteškoće oko umjetno stvorenih uvjeta za velike sustave. Sadašnji ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić održao je svoje obećanje i to uspješno riješio. Odluke o financiranju dobilo je 20 korisnika s područja Virovitičko-podravske županije. Na natječaj za operaciju 4.3.1. “Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja” prijavljeni su sustavi navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac i Đolta, a radi se o 950 hektara površine pod navodnjavanjem.

KONTINUIRAN RAD NA STVARANJU PODUZETNIČKE KLIME

VIDRA je krajem protekle godine u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, Poduzetničkim inkubatorom te Gradskom razvojnom agencijom Slatina (GRAS) prijavila i projekt “Mreža inkubatora Virovitičko-podravske županije” koji će omogućiti poduzetnicima početnicima, kao i onima koji su u fazi razvoja svojih tvrtki da postanu konkurentni na tržištu rada…

– Projekt je vrijedan 27 milijuna kuna, a radi se o izgradnji inkubatora u Orahovici i Pitomači te rekonstrukciji inkubatora u Slatini. Poduzetnicima će biti na raspolaganju 60 funkcionalno-prostornih jedinica, od toga 47 uredskih prostora. S obzirom na provedenu anketu na uzorku od 70 ispitanika, postoji velika potreba za ovakvom vrstom infrastrukture pošto se kao najveća prepreka poslovanju pokazao nedostatak adekvatnog prostora za obavljanje djelatnosti, ali i visoka cijena najma – ističe Emina Kovač.

SMANJIT ĆE SE LISTE ČEKANJA I UBRZATI OBRADA PACIJENATA

S ciljem smanjenja lista čekanja i brže obrade pacijenata Opća bolnica Virovitica je u suradnji s VIDRA-om prijavila projekt na natječaj “Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama” te se trenutačno očekuje potpisivanje ugovora za njegovu provedbu.

– Projekt je ukupno vrijedan 50 milijuna kuna, a od toga se 20 milijuna kuna odnosi na izgradnju novog bloka gdje će biti smještene jednodnevne bolnice i to pedijatrija, interna, oftamologija i kirurgija. U projektu je također predviđeno opremanje pet operacijskih sala za potrebe jednodnevnih kirurgija – kazala je Kovač.

Županija je u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA i Domom zdravlja Virovitičko-podravske županije prijavila projekt “Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Virovitičko-podravskoj županiji” vrijedan više od 6,5 milijuna kuna. Projekt će poboljšati pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti u ruralnim područjima te povećati broj usluga pružatelja zdravstvene zaštite na primarnoj razini.

– U planu je ugradnja lifta za osobe s invaliditetom u Domu zdravlja VPŽ, Ispostava Pitomača te infrastrukturni zahvati u ambulantama Turanovac, Cabuna, Gradina, Vaška i Čačinci, kao i opremanje 33 ordinacije domova zdravlja. Projektom se planira i edukacija liječnika s ciljem dobivanja ovlaštenja za samostalno obavljanje ultrazvučne dijagnostike. Infrastrukturni zahvati će osigurati ispunjavanje minimalnih uvjeta i nabavom opreme smanjit će broj upućivanja pružatelja od strane zdravstvene zaštite na primarnoj razini u bolnice. Uz nabavu opreme za 33 ordinacije u Domu zdravlja javilo se i 5 koncesionara te će se i za njih nabaviti oprema – rekla je Emina Kovač.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Virovitičkog lista… (www.icv.hr; mb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content