Javnoj ustanovi VPŽ 1.350.000,00 kuna za upravljanje planiranim Rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav

Započela je realizacija projekta Prekogranični program upravljanja planiranim Rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav na području 5 zemalja, odobren kroz Interreg Danube Transnational Programme. 

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije sudjeluje kao jedan od 9 partnera s područja planiranog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji bi se trebao pretezati na području 5 europskih zemalja (Austrija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska i Srbija).

Osnovni cilj projekta je jačanje prekogranične suradnje dionika prostora koji upravljaju zaštićenim područjima ili su njihovi korisnici, s ciljem održivog upravljanja, prezentacije i promocije područja koje će kada bude proglašeno na području svih 5 zemalja biti najveće zaštićeno područje u Europi.

Aktivnosti Javne ustanove usmjerene su na istraživanje, inventarizaciju staništa i izradu Akcijskog plana očuvanja, strogo zaštićene Natura 2000 vrste riba, crnke (Umbra krameri), informativno edukativne aktivnosti s ciljem prezentacije i promocije izuzetne biološke raznolikosti, te vrijednosti i važnosti očuvanja područja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, s naglaskom na ovu specifičnu vrstu koja svoja najbrojnija staništa ima upravo na području Virovitičko-podravske županije (90 % populacije na području RH). Dio aktivnosti Javne ustanove je usmjeren i na daljnje proširenje sadržaja Informativno edukativnog centra Dravska priča, te razvoj dodatnih edukativnih programa kroz zajednički dio projekta nazvan River Schools.
Ukupni budžet projekta je 2.154.000,00 €, uz sufinanciranje EU od 85 %. Budžet Javne ustanove je 181.000,00 €, a nositelj projekta je Međunarodni fond za zaštitu prirode, Ured Austrija (WWW Austrija). Predviđeno trajanje projekta je 30 mjeseci, a početna konferencija projekta će biti organizirana krajem veljače u Informativno edukativnom centru-hostelu Dravska priča.

(www.vpz.hr, tas, Fotografija: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content