STIŽE PRAVA ZIMA – pred nama su ledeni dani i temperature niže od -10°C

Stigla nam je i prva vremenska prognoza u novoj godini od našeg meteorologa Kristijana Paljara.

U tjednu pred nama temperature zraka padaju ispod ledenih -10°C. Do kraja sutrašnjeg dana očekujemo pogoršanje vremena. Oborine će u većem dijelu VPŽ biti uglavnom slabe. Najsjeverniji i najzapadniji predjeli VPŽ vrlo vjerojatno će ostati „suhi“.

Češće i rasprostranjenije oborine očekujemo u južnim predjelima VPŽ, osobito u višim predjelima, te u podpapučkim predjelima i na Papuku. Oborine će u početku biti u obliku susnježice zatim uz pad temperature zraka susnježica će brzo prelaziti u snijeg. Snježni pokrivač do 10 cm najizgledniji je što se VPŽ tiče na širem orahovačkom te podpapučkom području. U višim predjelima Papuka možda lokalno padne više od 10 cm. U ostatku VPŽ očekujemo 1 do 3 cm snijega. U najsjevernijim predjelima VPŽ (uz granici s Mađarskom) vrlo vjerojatno će izostati snježni pokrivač.

izlaz zimaNe treba očajavati…

Povremen snijega očekujemo u tjednu pred nama. Teško je trenutno prognozirati očekivani snježni pokrivač zbog razilaženja u izlazima prognostičkih modela. Vrlo vjerojatno neće pasti obilniji snijeg, ali ipak još postoji velika vjerojatnost za izmjene na sinoptičkom polju.

Dolazi nam „Rusija“…

Dok je kod prognoziranja visine snježnog pokrivača puno nejasnoća. Kod očekivane temperature zraka daleko je lakše reći što i kako.

U tjednu pred nama naniže temperature zraka očekujemo tijekom petka, subote i nedjelje. Očekujemo studene vrlo vjerojatno i ledene dane. Jutarnje temperature zraka u većem dijelu VPŽ očekujemo od -15°C do -7°C. U višim predjelima te pri tlu vrlo vjerojatno koji stupanj niže. Najviše dnevne također ispod 0°C. Od -8°C do -3°C. U višim predjelima koji stupanj niže.

Ledeni dani su dani kada je temperatura zraka jednom tijekom 24h -10°C ili niža. Studeni dani su dani kada je temperatura zraka tijekom čitavih 24h niža od 0°C. Nije iz goreg spomenuti umjeren do umjereno jak na udare i jak vjetar sjevernih smjerova tijekom četvrtka, petak i subote. Brzine vjetra mjestimice bi mogle prelaziti 45 km/h. Zahvaljujući vjetru temperature zraka činit će se osjetno niže od realnih izmjerenih u meteorološkom zaklonu.

Tako čemu vrlo vjerojatno tijekom petak uz dnevni maksimu na oko -5°C i vjetar od 8m/s imati osjećaj kao da je -12°C. Najtoplija odjeća i obuća u tjednu pred nama dobro će doći. (www.icv.hr; kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content