Dogodilo se na današnji dan – 18.2.

Sklopljen Zadarski mir
1358. godine u Zadru je sklopljen glasoviti Zadarski mir između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca kojim su se Mlečani odrekli Dalmacije. Zadarskim mirom prvi je put nakon Zvonimira hrvatska obala sa svim svojim otocima bila oslobođena od mletačke vlasti. Priključenje Dalmacije hrvatskom kraljevstvu imalo je znatne političke, društvene i gospodarske implikacije, bez obzira što se takvo stanje održalo pola stoljeća. Pozivanjem na činjenicu da, za razliku od drugih dalmatinskih gradova, nikad prije nije priznavao vlast ugarskih vladara, Dubrovnik je uspio u samostalnim pregovorima postići izdavanje Višegradskog ugovora, kojim mu je bila zajamčena potpuna autonomija. Od tada se počinje sustavno rabiti i pojam Republika za dubrovačku državu.

Izdane Pustolovine Huckleberry Finna
1885. godine po prvi put su izdane Pustolovine Huckleberry Finna, glasovitog Marka Twaina, roman koji i danas osvaja dječačka srca i maštu.

Zabilježen prvi slučaj korištenja zrakoplova za prijevoz poštanskih pošiljki

Dvadesettrogodišnji pilot Henri Pequet 1911. godine avionom je iz Allahabada, tada u Britanskoj Indiji, prevezao 6.500 pisama u 10 km udaljeni Naini što je bio prvi slučaj korištenja zrakoplova za prijevoz poštanskih pošiljaka čime je nastala air-mail usluga.

Prvi puta najavljena dodjela filmske nagrade Oscar
Godine 1929. po prvi su put najavljene nagrade Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, poznate kao Oscar.

U alžirskom dijelu Sahare pao snijeg

U alžirskom dijelu Sahare 1979. godine pao je snijeg što je jedini do sada takav zabilježeni slučaj u pisanoj povijesti.

Američko testiranje nuklearnih bombi u Nevadi

Na današnji dan 1955. godine održano je nuklearno testiranje u američkoj saveznoj državi Nevadi, kojem je bio cilj utvrditi kako vojnici mogu djelovati na bojištu u slučajevima atomskog udara.

Najkraći predsjednički mandat u povijesti

Meksički predsjednik Pedro Lascuráin imao je najkraći predsjednički mandat u povijesti. Do toga je došlo na sljedeći način: on je bio ministar vanjskih poslova Meksika u trenutku kad je general Huerta na današnji dan 1913. godine napravio puč. Tadašnji predsjednik dao je ostavku, kao i podpredsjednik i državni odvjetnik. To je dovelo Lascuráina, kao ministra vanjskih poslova, da bude sljedeći po redu nasljeđivanja predsjedničke funkcije. Generalu je to odgovaralo. Dopustio je Lascuráinu da postane predsjednik, samo kako bi ga ovaj imenovao ministrom unutrašnjih poslova i tako njega doveo na sljedeće mjesto po redu nasljeđivanja. Tada je prisilio Lascuráina da dade ostavku. Cilj cijele te predstave bio je stvoriti privid da je general došao legitimnim putem na mjesto predsjednika. Cijeli predsjednički mandat Lascuráina trajao je po nekim izvorima 15, a po drugima 55 minuta.

Rođen Enzo Ferrari
1898. godine rođen je Enzo Ferrari, talijanski inženjer i osnivač automobilske tvrtke “Ferrari”. Godine 1929. osnovao je vlastitu automobilsku momčad “Scuderia Ferrari”, koja je danas jedna od najuspješnijih momčadi u Formuli 1.
(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content