Dogodilo se na današnji dan – 21.2.

Obilježava se Međunarodni dan materinskom jezika
Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.UNESCO-v dokument 16/C iz 1970. godine kaže »Materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.«

Dizajniran Međunrodni simbol mira
Međunarodni simbol mira dizajnirao je umjetnik i profesionalni dizajner Gerald Holtom 1958. godine. Napravio ga je kao logo za Kampanju za nuklearno razoružavanje (Campaign for Nuclear Disarmament). Simbol je nastao spajanjem simbola za slova N i D (Nuclear Disarmament) u semaforskim znakovima koji se daju podizanjem zastava. Simbol za slovo N je Λ, a za slovo D je |. Ta dva simbola smještena su unutar kruga. Dizajneru je inspiracija za simbol bila i u tome što podsjeća na stojećeg čovjeka raširenih ruku, u očaju nad užasom rata. Logo već od početka nije bio zaštićen copyrightom, pa je uskoro preuzet kao međunarodni simbol za mir.

Označen početak bitke kod Verduna
U sjeveroistočnoj Francuskoj je 1916. godine pokraj gradića Verdun-sur-Meuse počela desetomjesečna verdunska bitka, jedna od najvećih i najvažnijih bitaka I. svjetskog rata tijekom koje je stradalo preko 700.000 francuskih i njemačkih vojnika, od kojih većina pod oko 45 milijuna komada artiljerijskog streljiva kojom su obje strane zasipavale bojišnicu.

Započelo suđenje Ivani Orleanskoj
1431. godine engleski osvajači započeli su suđenje francuskoj heroini, kasnije i katoličkoj svetici, Ivani Orleanskoj. Crkveni sud ju je po naredbama Engleza optužio za herezu i 30. svibnja iste godine u Rouenu spalio na lomači kao vješticu.

Izrađena samohodna parna lokomotiva – početak industrijske revolucije
Godine 1804. iz metaloprerađivačke radionice Pen-y-Darren u britanskom Walesu izišla je prva samohodna parna lokomotiva čime je omogućen početak industrijske revolucije.

Stvoreni moderni zakoni o zlouporabi droga

1971. godine u Beču je potpisana UN-ova Konvencija o psihotropnim supstancama čime su stvoreni moderni zakoni o zlouporabi droga.

Osuđenici za slučaj Watergate dobili zatvorske kazne
Američki politički dužnosnici John N. Mitchell, H. R. Haldeman i John Ehrlichman 1975. godine su na suđenju za slučaj Watergate osuđeni na zatvorske kazne.

Ubijen Malcolm X
Jedan od najvećih crnačkih vođa u povijesti SAD-a ubijen je na današnji da 1965. godine. Njegova karijera može se podijeliti na dva razdoblja. U prvom je bio pristalica Nacije islama i kao takav je propovijedao crnačku superiornost i segregaciju crnaca i bijelaca. S time je prestao kad je 1964. napustio Naciju islama i obratio se na sunitski islam (kao i boksač Muhammad Ali). U tom je periodu odbacio rasizam i počeo surađivati s borcima za ljudska prava. Trojica pripadnika Nacije islama ubila su ga na današnji dan, manje od godinu dana nakon njegovog napuštanja tog pokreta. Prvo ga je jedan upucao u prsa iz skraćene sačmarice, a nakon toga su još dvojica pucala u njega iz poluautomatskih pištolja. Ukupno je na njegovom tijelu pronađena 21 rana.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content