Korisnici doplatka za djecu zahtjeve trebaju podnijeti do kraja veljače

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje podsjeća korisnike doplatka za djecu da do kraja veljače trebaju podnijeti zahtjeve kako bi mogli bez prekida nastaviti primati doplatak i u 2017. godini. Uz zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu nije potrebno dostavljati dokaze o ostvarenom ukupnom dohotku kućanstva doplatka za djecu od Porezne uprave, poslodavca, HZZO i HZZ, osim potvrde poslodavca o ostvarenoj naknadi koju je poslodavac isplatio na teret HZZO.

Svima koji zahtjev za nastavno utvrđivanje prava na doplatak za djecu podnesu nakon propisanog roka, kao i onima koji podnose nove zahtjeve, pravo pripada od dana podnošenja zahtjeva. Zahtjevi se podnose Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, područnoj službi, uredu ili ispostavi prema mjestu prebivališta podnositelja.

Korisnicima kod kojih, od 1. ožujka 2017. u odnosu na prethodnu godinu nije utvrđena promjena u visini doplatka za djecu, doplatak će se nastaviti isplaćivati bez donošenja novog rješenja za tekuću godinu. Rješenja će dobiti korisnici kojima će se od 1. ožujka 2017. promijeniti pripadajuća svota doplatka, odnosno koji će u 2017. izgubiti pravo na doplatak za djecu. Korisnicima koji neće dobiti rješenje, za dokazivanje statusa korisnika doplatka radi ostvarivanja drugih prava, HZMO će na zahtjev izdati potvrdu.

Opći uvjeti za ostvarivanje prava su da podnositelj zahtjeva do dana podnošenja zahtjeva ima tri godine neprekidnog prebivališta u RH, da živi u zajedničkom kućanstvu s djecom i uzdržava ih, te da ukupno ostvareni prihodi kućanstva u prethodnoj kalendarskoj godini ne prelaze dohodovni cenzus.

Dohodovni cenzus u 2017. godini iznosi 1.663,00 kn mjesečno po članu kućanstva, a određuje se na osnovi svih prihoda članova kućanstva ostvarenih u 2016. godini i to: sve vrste dohodaka i mirovina kao i novčane naknade zbog privremene spriječenosti za rad/bolovanje, zbog nezaposlenosti, zbog njege i skrbi o djetetu i zbog profesionalne rehabilitacije.

(www.icv.hr, HZZO; Foto: Arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content