Tomislav Tolušić: Hrvatske šume zadužene su i za razvoj drvnog sektora

U Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici održana je sjednica Vijeća Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore na kojoj su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakopčić i predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Danijel Smiljanić potpisali su izmjene i dopune pisma razumijevanja o formiranju količina, cijena i rabatne politike te višegodišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca. Sjednici je između ostalih, nazočila i obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, kao i ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač.

– Potpis pisma razumijevanja dovest će do pravednije raspodjele trupaca. Rakođer, u ugovoru smo predvidjeli da pilanari ne moraju ići u finalu već se mogu povezati sa finalnom drvnom industrijom u kooperacije kako se ne bi doveo u pitanje njihov opstanak. – rekao je Daniel Smiljanić.

IMG 0785 1

Voditelj uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić predstavio je novu upravu, plan suradnje te prve mjere od strane Hrvatskih šuma prema proizvođačima u hrvatskom drvnom sektoru.
– Potpisali smo način prodaje, izmjene i dopune pisma razumijevanje za prodaju trupaca drvnoj industriji u 2017. godini. Raduje nas postignuto suglasje koje bi drvoprerađivačima trebalo donijeti uspješniji novi proizvod, porast tržišnog udjela, izlazak na svjetsko tržište i dugi niz ostvarene dobiti . – rekao je Jakupčić.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je nadu da će potpisani aneksi regulirati odnose između drvoprerađivača i Hrvatskih šuma.
– Učinili smo sve što možemo da veliku većinu kvalitetnih prijedloga prihvatimo, jer Hrvatske šume nisu tu samo zbog očuvanja biološke raznolikosti, nego dobrim dijelom i za razvoj drvnog sektora, koji definitivno pokazuje znakove rasta – istaknuo je ministar Tolušić.

Najavio je da će temeljem potpisivanja tog pisma razumijevanja idući tjedan biti objavljen javni poziv za dodjelu drvne sirovine.
– Više neće biti podjele drvne sirovine ‘po babi i stričevima’, nego isključivo po onome što se radi i po propisanim kriterijima. Oni koji se ne mogu pridržavati predloženih propozicija, neće imati priliku ostvariti ono što žele – rekao je Tolušić.

(icv.hr; businessin.hr foto: M. Bašić)

[g-gallery gid=”395807″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content