Budući kuhari posjetili izložbu “Muzej(i) u loncu”

Gostujuću etnografsko-fotografsku izložbu „Muzej(i) u loncu“ posjetili su učenici 2.f razreda Strukovne škole Virovitica s profesoricom Ljubicom Mihaljević. Dočekala ih je etnologinja Jasmina Jurković Petras koja im je ukazala na važnost suradnje Muzeja i gastronomsko ugostiteljskih zanimanja, ali i opisala suradnju virovitičkog muzeja u ovom projektu.

Podsjetimo, „Muzej u loncu“ projekt je Gradskog muzeja Požega koji je okupio muzeje istočne Hrvatske u prikupljanju i prezentiranju tradicijskih jela. Iz kataloga izložbe iz 2015. godine, autorica Maja Žebčević Matić, etnologinja naglašava: „Koristeći ideju projekta Muzeja u loncu Gradskog muzeja Požega (inicijatora i nositelja ove izložbe) da je svako tradicijsko jelo savršeni medij kojim se može ispričati dio običaja i povijesnog konteksta, ova izložba s dodatnim sadržajima (degustacijama, predavanjima, radionicama…), svakako može pomoći u promociji istine o bogatoj i vrijednoj prehrambenoj tradicijskoj baštini istočne Hrvatske.“

Učenici su razgledali izložbu, potom pogledali dio dokumentarnog filma što prati izložbu, a vezan je uz virovitički kraj te na kraju degustirali jela „šterc“ i „provu“ koje je pripremila profesorica Ljubica Mihaljević. Ispred virovitičkog muzeja predstavila su se jela „ćurka čorba“ i „kovrtanji“, a posebno zanimljivi bili su i „čvarkara sa slaninom“, „lokša“, „ćupteti“ i „gojtani“.

(www.icv.hr, žđ, jjp)

[g-gallery gid=”401078″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content