Dogodilo se na današnji dan – 10.3.

Sjedinjene Američke Države udvostručile svoj teritorij
Na današnji dan 1804. godine kupile su Sjedinjene Američke Države Louisianu od Napoleonove Francuske i tako udvostručile svoj teritorij. Kupljeno zemljište imalo je površinu od 2,140,000 kvadratnih kilometara (gotovo 38 puta veće od Republike Hrvatske!). SAD je za to golemo zemljište platio samo 15 milijuna dolara, što iznosi samo 7 centa po hektaru. Danas se na tom teritoriju nalazi čak 15 američkih saveznih država. Zanimljivo je da je za to širenje SAD-a uvelike zaslužan Napoleon Bonaparte, koji je samo nekoliko godina prije pribavio to zemljište od Španjolske pritisnuvši je da mu ga odstupi. Premda je u SAD-u postojao čak i otpor toj kupovini, tadašnji predsjednik Thomas Jefferson odlučio se za sudbonosni korak i tako je na lak način udvostručio teritorij svoje mlade države.

Alexander Graham Bell obavio prvi telefonski razgovor

Na današnji dan 1876. godine obavljen je prvi telefonski razgovor u svjetskoj povijesti. Naime, tog je dana izumitelj Alexander Graham Bell na novokonstruiranom telefonskom uređaju rekao kroz mikrofon svom asistentu: “Gospodine Watson, dođite ovamo, želim Vas vidjeti.” Watson je to kroz slušalicu jasno čuo u susjednoj sobi. Zanimljivo je da je prva verzija telefona koristila vodu kao medij za prijenos titranja. Kasnije je voda uklonjena i telefoni su koristili samo metalnu membranu.

Američki bombarderi napali japanski glavni grad Tokijo
Procjenjuje se da je najsnažniji bombarderski napad u povijesti ratovanja izveden 9. i 10. ožujka 1945. godine, kad su američki bombarderi napali japanski glavni grad Tokijo. Poginulo je oko 100,000 ljudi, pa je taj napad bio smrtonosniji čak i od nuklearnih udara na Hirošimu i Nagasaki. Korištene su zapaljive bombe, a budući da je većina japanskih kuća bila sagrađena od drveta i papira, grad je zahvatila silna vatrena oluja. Upotrijebljeni su avioni Boeing B-29 Superfortress (Supertvrđava), koji su polijetali s aerodroma smještenih na otocima u Tihom oceanu dovoljno blizu Japanu. To je bio razlog zašto se američka vojska toliko trudila osvojiti malene otoke južno od Japana. Napad na današnji dan izvelo je 334 bombardera B-29, koji su bacili 1,700 tona bombi. Uz preko 100,000 poginulih, još je oko milijun ozlijeđeno, a isto toliko ostalo je bez domova. Najviše su razoreni dijelovi u blizini Carske palače, no zanimljivo je da je američko zrakoplovstvo izdalo zabranu gađanja same palače (u kojoj je bio i Carski glavni stožer). Kad je car vidio opseg razaranja oko palače navodno se osobno angažirao oko sklapanja mira, što je ostvareno tek 5 mjeseci kasnije.

Oformljena Legija stranaca
Francuski kralj Louis-Philippe 1831. godine oformio je Legiju stranaca, elitnu vojnu postrojbu čija je osnovna misija bila potpora francuskim kolonijalnim tendencijama, isprva u Alžiru, a kasnije ‘po potrebi’ te su tako pripadnici Legije ratovali na brojnim ratištima diljem svijeta nerijetko se ističući hrabrošću i požrtvovnošću. Zadnji sukob u kojem je Legija stranaca borbeno sudjelovala bio je I. zaljevski rat, dok im je rutinska zadaća sudjelovanje u mirovnim misijama diljem svijeta.

Rođena Sharon Stone
1958. godine rođena je Sharon Stone, američka filmska glumica, producentica, spisateljica i bivši model. Glumački debut ostvarila je 1980. godine u filmu Woodyja Allena “Sturdust Memories”, a 1985. godine glumila je u filmu “Rudnici kralja Salomona” uz Richarda Chamberlaina, da bi filmski iskorak ostvarila malom, ali značajnom ulogom u ZF filmu “Totalni opoziv” gdje je glumila uz Arnolda Schwarzeneggera. Istodobno, slikala se za časopis Playboy što joj je pomoglo u daljnjoj karijeri. Svjetski poznata postala je 1992. godine ulogom književnice Catherine Tramell u erotskom trileru Paula Verhoevena “Sirove strasti”. Scena ispitivanja iz spomenutog filma postala je klasik. Slijedeće godine snimila je erotsku melodramu, Sliver u kojem joj je partner bio William Baldwin, no taj film nije ispunio očekivanja. Stoga je isprobala agresivnije uloge u filmovima “Specijalist” sa Sylvestrom Stalloneom i “Brzi i mrtvi”, no tek je ulogom Ginger u filmu Martina Scorsesija “Casino”, za koji je dobila Zlatni globus i bila nominirana za Oscara ostvarila daljnji napredak u filmskoj industriji. Godine 2006. snimila je Sirove strasti 2, međutim taj film nije uspio ponoviti uspjeh prvijenca.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content