Dogodilo se na današnji dan -21.3.

Obilježava se Svjetski dan Down sindroma
Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Sindrom Down uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. S obzirom da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao “trisomija 21”. Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se svijet upoznati s ovim poremećajem i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba s sindromom Down. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape. Čarape moraju biti šareno predivno sretne, baš kao junaci ovoga dana.

Obilježava se Svjetski dan poezije
Svjetski dan poezije, UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije diljem svijeta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba dati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pjesničkim nastojanjima. Prema podacima koje posjeduje Nacionalni odbor za proslavu Dana poezije koji je od 1990-ih smješten na Floridi (SAD), Svjetski dan poezije slavio se još od 1505. godine. Uglavnom se obilježavao u listopadu, najčešće 15. listopada, na rođendan velikog rimskog pjesnika Vergilija. Sve do UNESCO-vog službenog proglašenja, praznik je naizmjenično slavljen u listopadu i studenom. Ta tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama.

Perzija postala Iran
Na današnji dan 1935. godine perzijski šah Reza Pahlavi izdao je dekret u kojem je zamolio strane poslanike da njegovu zemlju od tada nazivaju Iran umjesto Perzija. Riječ Iran starog je porijekla i dolazi od riječi arijanski. Pojam Iran koristili su sami stanovnici te zemlje dugo vremena prije 1935. godine. Stranci su, pak, prije koristili riječ Perzija, kako su tu zemlju zvali stari Grci (riječ Perzija dolazi od imena za jednu iransku pokrajinu – Fars). Za vrijeme Reza šah Pahlavijevog sina i nasljednika Muhameda (posljednjeg šaha) postojali su 1960-tih godina pokušaji da se u upotrebu vrati staro ime Perzija, ali nisu uspjeli. Danas se ta država službeno zove Islamska Republika Iran.

Dogodio se masakr u Sharpevilleu (apartheid)

Na današnji dan 1960. godine Južna Afrika obilježava spomen na najteži masakr u svojoj povijesti apartheida. Tog su dana, naime, policijske snage u gradu Sharpevillu ubile 69 crnaca koji su protestirali protiv vladine politike segregacije bijelaca i crnaca. Na prosvjedu je bilo oko 19 tisuća ljudi, koji su došli pred policijsku stanicu i svojevoljno nudili policajcima da ih uhapse zbog neposjedovanja crnačkih dozvola za prolaz. Policajaca je bilo samo dvadesetak, pa su pozvali pojačanje u obliku još 130 policijskih službenika i 4 oklopna vozila. Policajci su došli naoružani automatskim puškama, dok prosvjednici nisu imali nikakvog oružja osim kamenja. Vlasti su poslale i avione koji su u niskom letu nadlijetali masu pokušavajući je raspršiti. Kad su se razljućeni prosvjednici počeli približavati policajcima, ovi su otvorili vatru. Pokolj je trajao oko 40 sekundi. Između ostalih ubijeno je desetero djece i osam žena, a ranjeno je ukupno 180 ljudi, od čega 31 žena i devetnaestoro djece. Mnogi od njih upucani su u leđa u bijegu. Nije točno jasno zašto su policajci počeli pucati, možda iz neiskustva i panike, a možda i stoga što je gomila počela bacati kamenje na njih (u pogledu toga izvješća se razlikuju). Današnji dan UNESCO obilježava kao Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije.

Medvjedica postala prvom životinjom katapultiranom iz zrakoplova koji se kretao nadzvučnom brzinom
Prilikom testiranja nadzvučnih zrakoplova 1962. godine, točnije katapultirajuće kapsule, jedna je medvjedica postala prvo živo biće ikada katapultirano iz zrakoplova koji se kretao nadzvučnom brzinom. Događaj se zbio u Zračnoj bazi Edwards, u Kaliforniji u SAD-u. Medvjedica je uspavana, smještena u zrakoplov i katapultirana. Životinja je imala padobran i preživjela je eksperiment.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content