Izvještajna Skupština Udruge općina RH: Provedba reforma u sinergiji s Vladom

Hrvatska lokalna samouprava traži reforme i mi želimo biti partnerima Vladi RH kako bismo u sinergiji svih društvenih snaga izgradili bolju Hrvatsku, rekao je predsjednik Udruge općina u RH Đuro Bukvić otvarajući Izvještajnu skupštinu u petak, 24. ožujka. Upozorio je također da 428 općina koristi samo 2,8 % državnog proračuna, a istodobno u njega uplaćuje 15 do 20 milijarda kuna, što znači da su optužbe o nenamjenskoj potrošnji i neopravdanosti postojanja brojnih općina – neutemeljene. Problema ima, napomenuo je, naročito u pitanjima opstanka sela i demografskoj krizi, ali ostvaren je i značajni napredak u kvaliteti života ljudi na lokalnoj razini. Skupštini su, među ostalima, prisustvovali i lokalni čelnici s područja Virovitičko-podravske županije.
Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić podsjetio je na impresivnu brojku 40 tisuća zatečenih neriješenih predmeta i objasnio kako je cilj ove Vlade i resornog ministarstva da se sustav promijeni i postavi racionalnije te da se postigne da jedinice lokalne samouprave budu važan pokretač razvoja. Stoga je u ministarstvu formiran zasebni odjel koji je u neprekidnom kontaktu s općinama i gradovima.
Zaštita okoliša, gospodarenje otpadom i vodno gospodarstvo sektori su u kojima Ministarstvo zaštite okoliša i energetike može tijesno surađivati s Udrugom općina u RH zbog čega smatram da je ovakav oblik organiziranja lokalne samouprave poželjan i adekvatan, rekao je ministar Slaven Dobrović obraćajući se okupljenim načelnicima. Državni tajnik istog ministarstva Željko Bigović naglasio je važnost netom usvojenog plana gospodarenja otpadom do 2022. godine koji je donio znatna sredstva EU-a, ali traži i bitno drugačiji pristup gospodarenju otpadom na lokalnoj razini. Taj se plan mora provesti, a ministarstvo će tijesno surađivati s lokalnom samoupravom na kreiranju projekata i stvaranju i olakšavanju uvjeta za prijavu.
Uime ministrice regionalnog razvoja i fondova EU državna tajnica Nikolina Klaić objasnila je kolika su sredstva i za koje projekte odobrena te napomenula da su sredtva podijeljena korisnicima ranije no ikad dosad. Dodala je kako je ministarstvo pokrenulo izradu nekoliko zakona pri čemu je dragocjeno i bit će uvaženo mišljenje i prijedlozi lokalne samouprave, a sve u cilju postizanja što ravnomjernijeg razvoja cijele Hrvatske.
Mistarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ima niz poslova koji se isprepliću s nadležnostima lokalne samouprave, a Nacrt zakona o komunalom gospodarstvu upravo je u javnoj raspravi pa je suradnja općina viša nego poželjna, rekla je državna tajnica Katica Prpić.
Općine su od velikog značaja za pitanje zapošljavanja, a iseljavanje problem koji tišti cijelu državu zbog čega se Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, kako je naglasio državni tajnik Marko Pavić, aktivno angažira na nekoliko projekata i potiče lokalnu samoupravu na prijavu i suradnju u svim važnim pitanjima.
Predstavnik Ministarstva zdravstva državni tajnik Željko Plazonić naglasio je da je pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti u izoliranim i depriviranim područjima važna preokupacija ovog resora koji je iz programa EU-a osigurao znatna sredstva namijenjena županijama.
Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara podsjetio je kako je u proceduri novi zakon o hrvatskim braniteljima te da se aktualizira osam projekata čija je svrha, između ostalog, osnaživanje ustanova za psiho-socijalnu pomoć.
Pozdravljajući skupštinu predsjednik Udruge gradova u RH Željko Turk ocijenio je kako je nužno znati što je sve predstavlja problem države, a što treba prepustiti rješavanju na nižim razinama, što znači da treba definirati kriterije u raspodjeli poslova jer to je bit reforme. Partnerstvo s Vladom puno je veće danas nego što je bilo jučer, novi obrasci ponašanja dobivaju zakonske okvire stoga on moli, traži i želi da općine i gradovi budu ravnopravni partneri.
Na skupštini su održane tri prezentacije: Ivan Soldo, predsjednik Humanitarne udruge fra Mladena Hrkaća govorio je o izgradnji doma za smještaj osoba koje dolaze na liječenje u Zagreb; dr. sc. Zdenko Babić s Pravnog fakulteta i članica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ Dubravka Rog objasnili su Akciju „Gradovi i općine prijatelji djece“ odnosno projekt „Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica u ostvarivanju prava djeteta“ koje provodi Društvo Naša djeca, a zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan dala je detalje novog i svima zanimljivog Zakona o lokalnim porezima, s posebnim naglaskom na porez na nekretnine.
​Skupština je usvojila izvješće o radu Udruge za 2016., financijsko izvješće za 2016., izmjene i dopune Statuta UORH-a. (udruga-opcina.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content